Matthäus-Passion

Matthäus-Passion en andere passiemuziek op radio, televisie en YouTube: wat kunt u verwachten?

Pasen en de Matthäus-Passion zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. NPO Klassiek besteedt volop aandacht aan de beroemde compositie van Johann Sebastian Bach, maar ook aan andere passiemuziek. Wat kunt u allemaal verwachten?

De Matthäus-Passion op NPO Klassiek

De Matthäus-Passion bestaat in veel verschillende uitvoeringen. In dit overzicht van NPO Klassiek vindt u 12 opnames van de compositie, van 1939 tot 2022. Daarnaast kunt u via deze link de Avond- en Zondagmiddagconcerten met opnames van de Matthäus-Passion terugluisteren. Het Concertgebouworkest heeft op zondag 2 april 2023 bijvoorbeeld een ruim 4 uur durende uitvoering ten gehore gebracht. Of luister de podcastreeks 100 Jaar Matthäus uit 2022 terug, ter ere van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Bachvereniging.

De Matthäus-Passion op televisie

Op Goede Vrijdag (7 april 2023) zendt Omroep MAX opnieuw een registratie van de Matthäus Passion uit 2021 uit. Het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, onder leiding van dirigent Ton Koopman, heeft toen in het Utrechtse TivoliVredenburg het stuk uitgevoerd. De uitzending op NPO 2 gaat om 12.20 uur van start.

Muziek in een notendop
Lees ook: ‘Muziek in een Notendop’ met MAX-presentator Sander Zwiep

Andere passiemuziek op NPO Klassiek

De Matthäus-Passion is de bekendste van allemaal, maar NPO Klassiek besteedt eveneens aandacht aan andere passiestukken. Zo heeft Bach ook de Johannes-Passion geschreven. Op maandag 3 april is er een Avondconcert geweest met een uitvoering van de Johannes-Passion, door Het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam. Deze uitzending kunt u hier terugluisteren, net als de andere opgevoerde passiestukken.

Wat is passiemuziek?

Wanneer geldt een muziekstuk als passiemuziek? Dat kunt u zien in deze aflevering uit de videoreeks Muziek in een Notendop. Hierin geeft Maatwerk-presentator Sander Zwiep een beknopte uitleg over verschillende thema’s in de klassieke muziek, waaronder dus passiemuziek.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Archief, NPO Klassiek. Foto: Jeroen Jumelet/ANP)

Geef een reactie