bach

Bachweek op NPO Radio 4 afgesloten met Bach Top 77

Van 31 mei tot en met 4 juni 2021 staat NPO Radio 4 in het teken van Bach tijdens de jaarlijkse Bachweek. Deze wordt op de 4e afgesloten met de Bach Top 77, die is samengesteld door de luisteraars.

Bach, wie kent hem niet?

Bach, die naam zegt vrijwel iedereen iets. De componist van de Matthaüs-Passion en nog vele andere wereldberoemde, klassieke werken is honderden jaren na zijn dood nog steeds relevant. Er worden niet voor niets over de hele wereld bachfestivals georganiseerd en NPO Radio 4 doopt natuurlijk ook niet zomaar 1 week per jaar om toch Bachweek.


Niet alleen onder liefhebbers van klassieke muziek is hij populair, want de door hem gefabriceerde klanken komen ook heel vaak terug in popmuziek. Zo gebruiken The Beatles een stukje Bach in hun klassieke Blackbird en is hij ook terug te horen in A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum.

Bachweek in Maatwerk

Tijden de Bachweek van NPO Radio 4 gaat het vooral om muziek van de grote meester zelf. Al de hele week is hij extra vaak te horen, zo ook in het MAX NPO Radio 4-programma Maatwerk. Daar is bovendien elke dag een pianist te gast die zijn eigen draai geeft aan een compositie van Bach. Vandaag, op 3 juni 2021, is dat Sietze de Vries, organist van de Groningse Martinikerk.

Bach Top 77

Tijdens de slotdag van de Bachweek is de Bach Top 77 van 07.00 tot 19.00 uur te horen op de zender. De volledige lijst kunt u alvast online bekijken. Waarom er voor een top 77 is gekozen en niet voor een rond getal? Bach gebruikte het getal 7 vaak op een symbolische manier in zijn muziek, dus is een top 77 zeer toepasselijk.

Meer Bach

Het MAX NPO Radio 5-programma De MAX! heeft op 1 juni 2021 in de uitzending met Maatwerk-presentator Sander Zwiep gesproken over de Bachweek. U kunt het hier terugluisteren.

Wilt u meer weten over Bach zelf? NPO Radio 4 heeft heel veel informatie over hem op hun site staan. 

Maatwerk, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 4.

Geef een reactie