Advertenties in apps worden regelmatig getoond tijdens het spelen van een spel.

Let op (schokkende) advertenties in apps, zo kunt u ze (gedeeltelijk) uitzetten

Bent u net een spelletje op uw telefoon of tablet aan het spelen, komt er reclame tussendoor. Veel gratis apps werken op deze manier, om toch geld te kunnen verdienen aan u. Vervelend voor uzelf, maar al helemaal voor de (klein)kinderen. Die snappen advertenties niet altijd en kunnen gemakkelijk doorklikken.

Advertenties van de oorlog in Israël

Daarnaast weet u vooraf ook niet wat voor soort advertenties uw (klein)kind of u te zien krijgt. Vaak gaat het om onschuldige plaatjes, maar halverwege oktober 2023 komen er ook schokkende advertenties voorbij op iPhones. In video’s zijn beelden te zien van de oorlog in Israël. Met grote blokletters worden pro-Israëlische teksten getoond. Daarom wordt geadviseerd om vooral jonge kinderen even geen spelletjes op de smartphone te laten spelen.

Advertenties horen aan bepaalde eisen te voldoen, voordat ze in apps getoond worden. Alleen bij Apple-apparaten zijn op het moment van schrijven de schokkende advertenties te zien. Apple heeft aangegeven de kwestie te onderzoeken. Bij de Google Play Store zijn deze specifieke advertenties zo ver bekend niet getoond.

online spelletjes
Lees ook: Digitip: online spelletjes spelen tegen anderen

Is het mogelijk om advertenties uit te schakelen in apps?

Naast deze schokkende beelden, kan het sowieso vervelend zijn om advertenties in apps te krijgen. Er zijn een paar manieren om ze, al dan niet gedeeltelijk, te blokkeren. Zo werkt het voor een heleboel apps om uw telefoon in de vliegtuigstand te zetten. Wanneer u deze functie inschakelt, gaan alle draadloze verbindingen uit. Zo ook de internetverbinding, die nodig is om advertenties te laden. Al proberen steeds meer ontwikkelaars hier ook omheen te werken, door de app niet (goed) te laten functioneren zonder internet. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u met de vliegtuigstand helemaal niet bereikbaar bent. Ook inkomende telefoontjes worden geblokkeerd.

Reclame compleet uitschakelen

Het is ook mogelijk om advertenties te blokkeren met een zogenoemde adblocker. Op computers en laptops kan dit al langer. En op smartphones zijn daar ook speciale apps voor. Dit is wel voor de wat meer handige smartphone gebruiker. Er worden diverse apps aangeboden, maar lang niet alles werkt even goed en is ook betrouwbaar. Pas hier dus mee op.

Ingebouwde adblocker in Google Chrome

Wie op de smartphone met Google Chrome werkt, kan ook de ingebouwde adblocker aanzetten. Maar deze blokkeert niet alle advertenties, alleen de heftige en indringende reclames. Wilt u dit inschakelen, ga dan naar Google Chrome. Klik bovenin op de 3 puntjes rechtsboven en ga naar instellingen. Kies Site-instellingen en daarna Advertenties. Verschuif de knop om aan te zetten.

Persoonlijke reclame uitschakelen

Als laatste is het mogelijk om persoonlijke advertenties uit te schakelen. Wie een Android-telefoon heeft, heeft ook een Google-account. Google werkt met een advertentie-ID voor gebruikers, om gegevens op te slaan. Op basis daarvan krijgt u persoonlijke advertenties. Dit kunt u blokkeren. Ga naar instellingen en vervolgens op Google. Klik op advertenties en daarna op advertentie-ID resetten en bevestigen.

Bij Apple-telefoons kan dit ook. Ga dan naar Instellingen – Privacy en beveiliging (of alleen Privacy, bij oudere versies) – Apple reclame. Schakel hier Gepersonaliseerde reclame uit.

(Bron: Nu.nl, AD, Seniorweb, Android Planet, Apple Support. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie