Engelandvaarders

Laatste reünie Engelandvaarders

Woensdag 29 augustus 2018 komen 6 Engelandvaarders naar Hilversum om herinneringen op te halen aan de tijd dat ze meehielpen om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt echt de aller laatste keer dat de ze bijeenkomen. En ze krijgen goed gezelschap, want prinses Beatrix is aanwezig bij de reünie. 

Rudi Hemmes

Engelandvaarders is de geuzennaam voor mannen en vrouwen die na de capitulatie in mei 1940 en voor D-Day in juni 1944 vanuit Nederland bij de regering in ballingschap in Engeland weten te komen. Een deel van hen vormt de Prinses Irene Brigade die in 1944 vanuit Normandië mee vecht om Nederland te bevrijden. Na de oorlog is de brigade omgedoopt tot Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Engelandvaarder generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes, 95 jaar, is een van de mannen van de Prinses Irene Brigade. Volgens Hemmes is het nog steeds een eer dat hij het oranje-blauwe koord van dit regiment mag dragen. In juni 2016, vlak voor Veteranendag, sprak MAX Vandaag met Hemmes.

Verhalen doorgeven

Prinses Beatrix spreekt tijdens de reünie met de aanwezige Engelandvaarders, hun echtgenotes en enkele weduwen van Engelandvaarders. Maar de prinses heeft ook een missie, want het is belangrijk om de geschiedenis te bewaren en de verhalen van de Engelandvaarders door te geven. Daarom gaat zij op deze reünie ook in gesprek met vertegenwoordigers van Museum Engelandvaarders in Noordwijk, het Oorlogsmuseum Overloon en de Oorlogsgravenstichting.

“Wij zijn gekomen, en nu zullen wij gaan”

In 2014 was de laatste keer dat de Engelandvaarders een reünie hadden. Het zou de laatste zijn, maar de bijeenkomst is zo geslaagd dat er toch wordt besloten om nog door te gaan. Voor deze reünie zijn 8 Engelandvaarders uitgenodigd, maar 2 van hen hebben laten weten de reis niet meer te kunnen maken. “Na deze reünie zullen sommigen privé wel contact met elkaar blijven houden, maar er komt geen officiële herdenkingsdag of zo. Tenminste, wij gaan daar geen moeite meer voor doen. Als onze nakomelingen zoiets willen organiseren, is dat natuurlijk prima maar het hoeft niet. Wij zijn gekomen, en nu zullen wij gaan.” Het Museum Engelandvaarders in Noordwijk heeft beloofd het archief en de kas van het genootschap over te nemen.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord