Charles Bartelings

Engelandvaarder Charles Bartelings (97) overleden

Zondag 12 mei 2019 is verzetsheld en Engelandvaarder Charles Bartelings op 97-jarige leeftijd overleden. Het overlijden is bekend gemaakt met een overlijdensbericht in NRC. 

Via Londen naar Australië

De op Sumatra geboren Bartelings woont en studeert bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Na de capitulatie gaat hij in het verzet en helpt bij de verspreiding van illegale. Door een vriend wordt hij in 1941 verraden. De Duitsers pakken hem op en verhoren hem op het Binnenhof. Hij wordt vrijgelaten, maar de Duitsers blijven hem volgen. Bartelings besluit naar Engeland te gaan. Via Londen komt hij uiteindelijk in Australië terecht waar hij onder andere wordt opgeleid tot parachutist voor de NFIS (Netherlands Forces Intelligence Service) en wordt uitgezonden naar Japan. Later sluit hij zich aan bij de W-Brigade die erin slagen duizenden Chinezen op West-Java te bevrijden. Na de oorlog heeft Bartelings zijn studie afgemaakt en een aantal jaren in Amerika gewoond.

Laatste reünie

In augustus 2018 is Bartelings aanwezig bij de laatste reünie van de Engelandvaarders waar ook prinses Beatrix bij aanwezig is. Het is de laatst omdat er nog maar weinig Engelandvaarders over zijn. Bartelings is drager van het Kruis van Verdienste, het Oorlogsherinneringskruis, het Verzetsherdenkingskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede. Charles Bartelings staat uiterst rechts op de foto.

In de serie In de voetsporen van D-Day staan meer Engelandvaarders centraal. Zij vertellen hun indrukwekkende verhaal in de uitzending en op MAX Vandaag.

Lees ook: Engelandvaarders vertellen hun verhaal, Veteraan Rudi Hemmes (93): “ik kon niet niets doen…”.

(Bron: NOS/Wikipedia/MAX Vandaag)

Geef een reactie