Rudi Hemmes

Verzetsheld en Oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes (99) overleden

Oud-Engelandvaarder en Tweede Wereldoorlog-veteraan Rudi Hemmes is zondag 13 november 2022 op 99-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het 17e pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, rechtsopvolger van de Prinses Irene Brigade, bevestigd.

Engelandvaart

Veteraan Rudi Willem Hemmes (1923) was 17 toen de Duitsers Nederland in 1940 binnenvielen. Tijdens zijn studie geneeskunde in Utrecht houdt hij zich vooral bezig met het symbolisch verzet, zoals het plakken van briefjes met de tekst: “Leve de Koningin!”. Maar als hij hoog boven zich de Engelse bommenwerpers hoort overkomen beseft hij: die doen tenminste écht iets. Samen met zijn vriend Bob Tusenius besluit hij naar Engeland te vertrekken om het de Duitsers zo zuur mogelijk te maken. Dat is het begin van zijn zuidelijke Engelandvaart. In 2016 spraken we de toen 93-jarige verzetsheld.

D-Day

De generaal-majoor b.d. was in 2019 nog bij de 75-jarige herdenking van D-Day, de landing van de geallieerden op de Normandische stranden. “We waren met veel te weinig. Maar het kwam niet in ons hoofd op om te weigeren”, zei hij bij die gelegenheid. Koning Willem-Alexander noemde Hemmes in dat jaar ook in de Troonrede. De veteraan zat bij die gelegenheid naast prinses Beatrix langs de route naar de Ridderzaal. “Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft,” aldus de koning.

“Wel een bevrijder, maar geen held”

Hemmes bleef na de oorlog bij Defensie weken en was vaak op scholen en bij andere gelegenheden om jongeren toe te spreken over bevrijding en vrijheid. Hij vond zichzelf “wel een bevrijder, maar geen held”. De veteraan kreeg naast Nederlandse ook hoge onderscheidingen in andere landen, waaronder Frankrijk. “Rudi was hét boegbeeld voor het regiment. Hij heeft zich ingezet voor veteranen, jong en oud, hij was verweven in alle verenigingen van het regiment. Het overlijden van Rudi is dan ook een groot verlies, dat in alle generaties gevoeld zal worden”, aldus het Garderegiment, dat de nabestaanden heel veel sterkte wenst.

Rudi Hemmes ereburger van Den Haag

Sinds 2013 was Rudi Hemmes ereburger van Den Haag. Volgens burgemeester Jan van Zanen van Den Haag zal de naam van Rudi Hemmes voor altijd verbonden blijven met Den Haag. “Zijn verzet tegen het mensen verachtende naziregime, zijn actieve rol als lid van Prinses Irene Brigade bij de bevrijding van Nederland en in het bijzonder Den Haag, maken hem tot een held,” aldus Van Zanen in een reactie op het overlijden.

(Bron: ANP, archief. Foto: ANP)

Geef een antwoord