digitale kluis

Krijgen alle Nederlanders een digitale kluis?

Een digitale kluis waar al uw persoonsgegevens zijn opgeslagen en waarin u kunt zien bij welke instanties ze bekend zijn: als het aan regeringspartijen VVD en D66 ligt krijgt iedere Nederlander er 1. Hiermee willen zij de kans op administratieve blunders door de overheid verkleinen en burgers behoeden voor de nare situaties die hieruit kunnen voortvloeien. 

Hier dient de digitale kluis voor

Wijzigingen in uw persoonsgegevens worden in Nederland automatisch doorgestuurd naar de instanties die ze nodig hebben. Althans, daar wordt vaak vanuit gegaan. In de praktijk blijkt dit dikwijls niet het geval te zijn en kan het dus voorkomen dat u een torenhoge belastingaanslag op uw deurmat vindt die bedoelt is voor de vorige bewoner van uw woning. Daar wordt niemand vrolijk van en daarom is het volgens VDD en D66 een goed idee als we allemaal een digitale kluis krijgen waarin we niet alleen kunnen zien welke gegevens de overheid van ons heeft, maar ook welke instanties deze allemaal in hun bezit hebben.

Administratieve fouten tegengaan

Momenteel kan elke Nederlander via de website mijnoverheid.nl inzien over welke persoonsgegevens de staat beschikt. Wat mijnoverheid.nl niet laat zien, is welke instanties deze informatie allemaal hebben. Zo kan het dus voorkomen dat er administratieve fouten worden gemaakt die een lange nasleep kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een pensioengerechtigden die onterecht gekort wordt doordat de overheid niet beschikt over de juiste gegevens. Vaak gaat er veel tijd overheen om zoiets recht te breien.

Toekomst van de digitale kluis

Wanneer en of de digitale kluis daadwerkelijk ingevoerd wordt, is nog onduidelijk. Het plan moet eerst nog besproken worden in de politiek. Als de kluis er daadwerkelijk komt, willen VVD en D66 er in eerste instantie alleen de gegevens in bewaren die nu al bekend zijn bij de overheid. In de toekomst kan dit volgens de 2 uitgebreid worden met informatie over bijvoorbeeld openstaande boetes. Personen die niet via het internet met de overheid willen of kunnen correspondenten hoeven niet per se aan de digitale kluis. Corresponderen via de post blijft mogelijk, verzekert zegt de VVD.

(Bron: Algemeen Dagblad, ANP)

Geef een reactie