Matthäus passion

Johannes en Matthäus Passion live in MAX Avondconcert

In de tijd voor Pasen, de zogenaamde passietijd, zendt het MAX Avondconcert 2 beroemde passiewerken van Johann Sebastian Bach rechtstreeks uit. Eerst is het de beurt aan de Johannes Passion, uitgevoerd door Cappella Amsterdam en het Orkest van de 18e eeuw, gevolgd door de Matthäus Passion in een uitvoering van het Laurens Collegium en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Laatste dagen van Jezus

Beide passies vertellen het verhaal van de laatste dagen van Jezus. De titels Matthäus en Johannes verwijzen naar de evangelies uit de Bijbel waar Bach de tekst vandaan heeft. De Matthäus Passion is in Nederland veruit de bekendste maar de Johannes Passion is ook zeker de moeite van het beluisteren waard.

Johannes versus Matthäus

De Johannes-Passion heeft in vergelijking met de Matthäus Passion meer het karakter van een opera, inclusief een duidelijke verhaallijn met theatrale trekjes. Ook de rol van het koor is nadrukkelijker, zoals tijdens de dramatische scènes rond Jezus’ berechting voor de joodse Hoge Raad. De koorzangers hebben de absolute hoofdrol in het verhaal, dat hier door geen enkele beschouwende aria wordt onderbroken. Het verschil tussen de Matthäus en de Johannes werd ooit treffend omschreven door de Nederlandse componist en muziekcriticus Matthijs Vermeulen: ‘De Johannes-Passie is gevoeld, gedacht, geplaatst op deze aarde; de Matthäus ergens in een ruimte buiten de tijd als een herinnering die wij meedragen. De Johannes is de Passie van Martha, die de dingen doet, de tweede die van Maria, die over de dingen nadenkt. De eerste actief, de tweede contemplatief.’

Luister live de Johannes- en Matthäus Passion

In de uitzending op woensdag 12 april 2017 vanuit TivoliVredenburg in Utrecht is Janneke Stegeman de logegast. Zij werd in 2016 verkozen tot theologe van het jaar. Ze gaat in op de achtergronden van het Johannes-evangelie en vertelt wat de Johannes-Passion voor haar betekent. Donderdag 13 april 2017 is theologe Jacobine Geel logegast in De Doelen in Rotterdam. Zij gaat in op het evangelie naar Matthäus.

MAX Avondconcert is te horen op NPO Radio 4.  Woensdag 12 april – 20.00 uur Johannes Passion live vanuit TivoliVredenburg, Utrecht. Donderdag 13 april – 19.00 uur Matthäus Passion live vanuit De Doelen, Rotterdam

Geef een reactie