Horrorfilms: waarom de een het niets vindt en de ander geweldig

Of het nou blijdschap of angst is, horrorfilms roepen vaak veel emoties op. Maar hoe kan het dat er zoveel verschil is tussen hoe iemand reageert op een horrorfilm? En wat maakt sommige mensen liefhebbers en andere mensen haters van het horrorgenre?

Reacties van het lichaam

Van nature houden sommige mensen meer van horror en spanning dan andere mensen. Dit komt deels door de neurochemische variaties in het brein. Quest benoemt een Amerikaans onderzoek van de Vanderbilt University, waaruit is gebleken dat extreme horrorfans minder autoreceptoren voor dopamine hebben. Deze autoreceptoren zijn een soort rem op de productie van dit gelukshormoon. Als u hier minder van heeft, kan de dopamine ook makkelijker blijven stromen. Hierdoor haalt u dan eerder plezier uit spannende situaties.

Ook het hormoon adrenaline, wat bijvoorbeeld wordt aangemaakt als u stress ervaart, kan voor een ‘kick’ of opwinding zorgen. Als u bijvoorbeeld schrikt terwijl u naar een horrorfilm kijkt, maakt uw brein adrenaline aan. Vervolgens zorgt de dopamine ervoor dat u een voldaan en opgelucht gevoel krijgt. Bij de ene persoon gebeurt dit laatste dus sneller dan bij de andere.

Cosmopolitan vertelt hoe psycholoog Glenn Sparks dit ook ooit ontdekte. Volgens Sparks heeft de opwinding te maken met uw hartslag, bloeddruk en ademhaling. Deze gaan omhoog en sneller tijdens het kijken van een horrorfilm. Na de film blijft dit dan nog even hangen, waardoor alle positieve emoties die dan op dat moment gevoeld worden ook veel intenser voelen dan normaal.

Fascinatie

Dat mensen gefascineerd en vermaakt kunnen worden door horrorfilms, is niet zo vreemd. Mensen hebben de fascinatie voor gevaar namelijk vanuit de evolutie meegekregen. Deze fascinatie, ook wel ‘morbide nieuwsgierigheid’ genoemd, zorgt ervoor dat mensen gevaar en narigheid vermijden als ze ermee in aanraking komen. Wanneer u dan niet direct zelf in gevaar bent, zoals tijdens het kijken van een horrorfilm, kan dit voor die fascinatie zorgen.

ogen
Lees ook: Is tv-kijken in het donker echt slecht voor de ogen?

Angsten

Terwijl sommigen dus dol zijn op horrorfilms, zijn er ook mensen die ze absoluut niet willen zien. Vaak is dit omdat horrorfilms te eng zijn. Bepaalde mensen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor angstprikkels. Anderen hebben een groter empathisch vermogen, waardoor ze zich meer inleven in de personages. Daarnaast zijn voor sommige mensen de lijnen tussen realiteit en fictie snel vaag. Ze zitten dan zo in de film, dat ze niet eraan denken dat de film niet echt is.

Tevens is de kans groter dat u een horrorfilm eng vindt als u een vrouw bent. Volgens een onderzoek van het University College London zijn vrouwen namelijk eerder geneigd om tijdens de film signalen op te vangen, die aangeven dat er iets engs gaat gebeuren.

Fobieën

Soms houden mensen zelfs iets over aan het kijken van een horrorfilm. VU-wetenschapper en gezondheidspsycholoog Tara Donker vertelt aan Nu.nl: “Je kunt een specifieke angst ontwikkelen bij het zien van gruwelijke gebeurtenissen. Mensen kunnen een clownfobie overhouden aan de film It, of spinnenangst na het zien van de film Arachnophobia.” Mensen die echt bang worden van horrorfilms kunnen vaak erna ook niet slapen en krijgen dromen of nachtmerries.

Angst voor horrorfilms overwinnen

Als u van uzelf weet dat u horrorfilms heel eng vindt, denkt u misschien dat u nooit meer zulke films kunt kijken. Toch zijn er trucs om uw angsten te overkomen. Een daarvan is het uzelf blijven voorhouden dat de film niet echt is. Denk er bijvoorbeeld aan dat de personages slechts acteurs zijn en niet echt aangevallen worden, of dat het bloed in de film slechts nepbloed is, wat heel goed is nagemaakt. Hierdoor zal het een stuk minder echt voelen en hopelijk ook minder eng.

(Bron: Quest, Nu.nl, Cosmopolitan. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie