ogen

Is tv-kijken in het donker echt slecht voor de ogen?

Het is u vast ook weleens verteld: het is slecht voor de ogen om in het donker naar een (tv-) scherm te kijken. Zit hier een kern van waarheid is, of is het een fabeltje?

Vierkante ogen

Nederlanders spenderen per dag behoorlijk wat tijd voor een scherm. Of het nu een tv, mobiele telefoon, tablet of reclamezuil is; schermen zijn overal. Zolang als het beeldscherm bestaat, wordt er al gezegd dat ernaar kijken niet best is voor de ogen. De uitdrukking vierkante ogen vloeit zelfs voort uit deze opvatting. Het allerslechtst is het om naar een scherm te kijken als het buiten donker is en er binnen geen lamp brandt. Althans, dat wordt gezegd.

Klopt dit?

Een zoektocht op het internet leert ons dat ogen die in donkerte naar een scherm kijken, extra hard moeten werken. Als u bijvoorbeeld tv kijkt in een verder donkere ruimte, dan moeten de ogen zich steeds aanpassen aan het veranderende licht dat de tv uitstraalt. In programma’s of films wisselt het licht immers vaak en dat moeten de ogen allemaal verwerken. Door een lamp aan te doen, wordt het contrast minder groot en maakt u het uw ogen makkelijker.

Vermoeide ogen

Door tv te kijken met de lamp uit, kunnen de ogen vermoeid raken. Hieruit kunnen volgens het Oogfonds klachten als hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen voortvloeien. Ook droge ogen en problemen met scherp zien kunnen hierdoor veroorzaakt worden.
Meestal gaan deze vanzelf weer weg als u de ogen wat rust geeft en schermen dus even links laat liggen. Als de klachten blijven, is het volgens het fonds verstandig om een oogarts te raadplegen. Hij of zij kan dan uitzoeken of er geen lichamelijke oorzaak is van vermoeide ogen.

droge ogen
Lees ook: Last van droge ogen? Dit zijn mogelijke oorzaken en oplossingen

Bioscoopscherm

Naar een scherm kijken in een verder donkere ruimte is dus zwaar voor de ogen en kunt u dus beter niet doen. Betekent dit dan automatisch ook dat een film in de bioscoop kijken niet goed is voor het zicht? Het hele punt van een bioscoop is immers dat u in een donkere zaal kijkt naar een groot scherm waarop een film wordt vertoond. Zorgt dat niet voor vermoeide ogen?

Blijkbaar is dit niet per se het geval. Dat komt omdat een film in de bioscoop op een scherm wordt geprojecteerd en dus niet direct in het oog schijnt. Dit noemt men gereflecteerd licht en dit is zachter voor de ogen. Bij een tv- of computerscherm zit er geen filter tussen de lichtbron en de ogen, waardoor er sprake is van zogenoemd direct licht. Dat is heftiger om te verwerken.

Helderheid

In het geval van een beeldscherm dat direct licht uitstraalt, kunt u mogelijk zelf iets doen om het risico op vermoeide ogen te verkleinen. Van veel beeldschermen, ook dat van u tv, kunt u tegenwoordig zelf de helderheid regelen. Hoe lager de helderheid, hoe fijner voor de ogen. En dus dat lampje aandoen zodra het buiten donker wordt.

(Bron: viewsonic, Rebuild your vision, PubMed, NEI, NCBI, Oogfonds, Consumentenbond)

Geef een reactie