droom

Waarom onthoudt de één wel een droom en de ander niet?

Wakker worden en uw droom nog onthouden. De één kan het wel, de ander vergeet wat de droom was zodra de ogen open gaan. Hoe kan dat?

Wakker worden

Volgens Quest hangt het onthouden van een droom af van het moment dat u wakker wordt. “Op het moment dat ons lichaam zich voorbereidt om wakker te worden, beginnen de meeste mensen te dromen. Dit is zo tegen het einde van de remslaap. Of je die droom vervolgens onthoudt, heeft alles te maken met het moment waarop je gewekt wordt”, schrijven ze op de website.

Rustig wakker worden zou volgens Quest de kans vergroten om de droom te onthouden. Even rustig blijven liggen en niet meteen de mobiele telefoon pakken. “Het kan zomaar gebeuren dat door aan je droom te denken de puzzelstukjes weer op zijn plaats vallen.”

Kwaliteit van slapen

De kwaliteit van slapen zorgt ook deels voor het onthouden van dromen. Bij langdurig te weinig slaap, neemt de remslaap af. Dit is de fase van slapen waarin we het meeste dromen. Deze fase komt, bij een goede nacht slapen, een paar keer terug. Met minder remslaap zijn er dus minder dromen. En dus automatisch minder om te onthouden.

Hersenactiviteit tijdens een droom

Wat ook meespeelt, volgens andere onderzoeken, is de hersenactiviteit wanneer we slapen. Franse onderzoekers bestudeerden volgens Scientias de hersenactiviteit van mensen die wel en geen dromen onthouden. Uit dit onderzoekt blijkt dat mensen die vaak hun droom onthouden meer activiteit in de temporopariëtale junctie vertoonden, zowel als ze sliepen als dat ze wakker waren. Deze temporopariëtale junctie speelt een cruciale rol bij het verwerken van informatie. Zowel bij het aanmaken van een droom en het onthouden ervan.

Vaak wakker ’s nachts

Uit een ander onderzoek komt naar voren dat mensen die hun dromen kunnen navertellen ’s nachts vaker wakker worden, dan mensen die de droom vergeten zijn. Volgens Woman’s Health zijn de hersenen van mensen die dromen onthouden wakkerder. Een slapend brein neemt geen nieuwe informatie op. Het kan dus ook als positief gezien worden dat u uw droom niet onthoudt. Uw hersenen krijgen dan meer rust.

Droom goed onthouden

In een eerder artikel schrijven we al dat mensen die zich dromen kunnen herinneren sowieso goed zijn in het onthouden en reproduceren van gebeurtenissen. Ook is er een link tussen persoonlijkheden en dromen onthouden. Dat ontdekten onderzoekers in 2017. Creatieve mensen die openstaan voor ervaringen zijn in het algemeen beter in dromen onthouden. Personen die emotioneel wat onstabieler zijn onthouden dromen ook beter, deels omdat ze vaker nachtmerries hebben. Emoties in dromen zorgen ervoor dat we beter onthouden wat zich afgespeeld heeft. Bent u praktisch en analytisch? Dan is de kans groot dat u zich minder goed herinnert wat u gedroomd heeft.

(Bron: Linda.nl, Quest, Women’s Health, Scientias. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie