5 mei Bevrijdingsdag

Hoe zit het? Is Bevrijdingsdag wel of geen officiële vrije dag?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is Bevrijdingsdag wel of geen officiële vrije dag?

Hoe zien de eerste edities van Bevrijdingsdag eruit?

Op 5 mei 1945 treedt het document van overgave, dat de Duitse bezetter heeft ondertekend, in werking. Hiermee is de Tweede Wereldoorlog officieel voorbij in Nederland. In 1948 krijgt overheidspersoneel na 16.00 uur vrij op 5 mei. 1 jaar later wordt dit een halve dag. Maar van een nationale vrije dag, zoals op Koninginnedag (30 april), is dan nog geen sprake. De aandacht ligt dan nog bij de wederopbouw van het land, zoals het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitlegt.

Een officiële feestdag, maar lang niet altijd een vrije dag

Eind jaren 50 introduceert de overheid het systeem dat we nu nog steeds gebruiken. In principe is Bevrijdingsdag eens in de 5 jaar een vrije dag. Dat is het geval in de lustrumjaren, zoals 2020, 2025 en 2030. Maar dit wil niet zeggen dat iedereen dan vrij is. Dit hangt af van de cao-afspraken in de sector waarin u werkzaam bent. Zo gaat het werk van horecapersoneel, werknemers in het openbaar vervoer en journalisten door op Bevrijdingsdag. Voor ambtenaren, leraren en ander overheidspersoneel is 5 mei vrijwel altijd een vrije dag geweest. Wel is er sinds 1 januari 2023 een nieuwe cao van kracht, waardoor meerdere overheidsinstanties afstappen van deze traditie.

Lees ook: 1 mei, Dag van de Arbeid

Moet u de vlag uithangen op Bevrijdingsdag?

Elk jaar hangt de Nederlandse vlag uit op overheidsgebouwen, ter ere van Bevrijdingsdag. U kunt thuis ook de vlag uithangen, al is dat niet verplicht. In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn voor het uithangen van de vlag, op 5 mei en andere feestdagen.

11 landelijke feestdagen

Bevrijdingsdag is sinds 1990 officieel een nationale feestdag, waarvan Nederland er in totaal 11 heeft. Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag zijn de overige 10 feestdagen. 5 mei heeft eigenlijk een vergelijkbare status als Goede Vrijdag. Ook dat is een landelijke feestdag, maar in veel gevallen is Goede Vrijdag alsnog een reguliere werkdag, zoals u in dit artikel kunt lezen. Op de overige feestdagen is het gebruikelijker om een dag vrij te hebben. Maar dit is niet vastgelegd in de wet en hangt eveneens af wat er in de cao over staat.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ambtenarensalaris.nl, De Volkskrant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Kas-vd says:

    Waarom wordt altijd verwezen naar de CAO terwijl heel wat mensen helemaal geen CAO hebben?? In mijn werk is er geen CAO en hangt het dus gewoon af van de arbeidsvoorwaarden. In mijn geval is dat helaas niet vrij, ook niet in de lustrumjaren. Heb dat bij geen enkele werkgever ooit gehad.

      Harm Dallinga says:

      Ik vind dat iedereen elk jaar op 5 mei Vrij moet zijn (en als dat niet kan een compensatiedag) en niet zo’n rare regeling als 1 keer per 5 jaar! Zo kan iedereen op deze dag de Vrijheid ook werkelijk vieren! Dus een Nationale Feestdag!

    madeliev says:

    Elke 5 jaar is 5 mei dus een officiele vrije dag.
    Nooit opgevallen dat dàn juist 5 mei op een zaterdag of zondag valt? Een dag waar de meeste mensen toch al vrij waren/zijn. Niks CAO dus. Met Kerst, Pasen etc. zijn er altijd al mensen geweest die dan moeten werken, verplicht of vrijwillig omdat het extra betaald wordt.