1 mei, Dag van de Arbeid

Eens was het een bijzonder belangrijke dag, maar inmiddels is de Dag van de Arbeid een bijna vergeten traditie in ons land.

Doorbetaalde vrije dag

In Nederland is de Dag van de Arbeid geen officiële feestdag. Wel werden er voorheen grote bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later PvdA) en de CPN. Tot in de 80-er jaren houdt de CPN op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam. In veel andere landen in Europa is 1 mei een doorbetaalde vrije dag, in Nederland geldt dit alleen voor een kleine groep ambtenaren in Amsterdam.

8-urige werkdag

De Dag van de Arbeid is ooit in het leven geroepen om te demonstreren voor een 8-urige werkdag. In latere jaren voor betere arbeidsvoorwaarden in het algemeen. De traditie begint in 1890 en ook her en der in Nederland wordt er aan meegedaan. Enkele duizenden mensen komen die dag in actie voor een 8 urendag.

Britse ondernemer

De Britse ondernemer Robert Owen pleit er in 1817 voor om in werkplaatsen en fabrieken werkdagen van 8 uur in te voeren. Hij stelt dat een goede organisatie van de arbeid en de nieuwste ontwikkelingen op technisch en chemisch gebied het niet langer noodzakelijk maken om langer dan 8 uur per dag te werken.

1 mei

In 1864 wordt in Boston de Workingsmen’s Convention gesticht. Hierbij wordt gepleit voor een bij wet te regelen werkdag van 8 uur. In 1884 neemt de American Federation of Labor een resolutie aan, waarin wordt voorgesteld om vanaf 1 mei 1886 de 8-urendag in te voeren. De datum van 1 mei is niet toevallig gekozen. In Noord-Amerika is het dan Moving Day. Een dag waarop bestaande arbeidscontracten en contracten voor woonruimte vernieuwd worden.

Jaarlijkse viering

In Europa wordt tot de jaarlijkse viering besloten op 21 juli 1889 op het oprichtingscongres van de Tweede Internationale in Parijs. Het doel is ook hier om de strijd voor de 8-urige werkdag te versterken.

(Bron: NPO Geschiedenis)

Geef een reactie