beatles

Het gaat The Beatles voor de wind: Paul op 1 in de hitlijsten en John in de bioscoop

Ex-beatles John Lennon en Paul McCartney zijn anno 2018 nog steeds relevant. Paul voert voor het eerst in 36 jaar weer de hitlijsten aan met zijn nieuwe album Egypt Station en John’s film Imagine is binnenkort weer te zien in de bioscoop.

Paul McCartney op nummer 1 

De muzikale carrière van Paul McCartney maakt meteen na het uiteenvallen van The Beatles een doorstart. In 1971 wordt de band Paul McCartney en Wings opgericht, waarmee hij veel succes heeft. Een bekend album van Wings is onder meer Ram uit 1971, met daarop de hit Uncle Albert / Admiral Halsey.

Ondertussen brengt hij ook albums uit als soloartiest, waaronder ook het recent verschenen Egypt Station. Deze plaat wordt wereldwijd goed ontvangen en prijkt nu bovenaan de Amerikaanse hitlijsten. Dit lukt hem in 1982 voor het laatst met het album Tug of war, waar onder meer het lied Ebony and Ivory opstaat. In Nederland heeft Egypt Station de koppositie overigens nog niet weten te veroveren; in ons land staat het album Kamikaze van rapper Eminem boven de ex-beatle.

John Lennon in de bioscoop

Paul staat dus weer volop in de belangstelling, iets wat ook geldt voor John Lennon. Lennon, die in 1980 wordt vermoord, gaat na The Beatles ook verder met muziek maken en brengt in 1971 de lp Imagine uit. De titelsong wordt een grote hit en ter promotie is er een 81-minuten durende film uitgebracht onder dezelfde naam. Deze film bevat een aantal door Lennon gemaakt muziekvideo’s en is opgenomen in zijn huizen in New York en Engeland. Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat beroemdheden die de revue passeren in Imagine, waaronder kunstenaar Andy Warhol, danser Fred Astaire en mede-beatle George Harrison. Ook Lennon’s vrouw Yoko Ono speelt een prominente rol in de film.

De film is beeldje voor beeldje gerestaureerd en ook het geluid heeft een opfrisbeurt gekregen. Deze vernieuwde versie is vanaf september 2018 te zien in een aantal filmhuizen in Nederland. U kunt het best de website van het filmhuis bij u in de buurt raadplegen om erachter te komen of de film hier te zien is.

Meer over The Beatles op MAX Vandaag

Ons reisverslag over de thuishaven van deze band: Liverpool

Hoeveel is de lp Help! van The Beatles waard? Lp-kenner Marjolein van Dam vertelt het u in onze rubriek Plaatwaarde.

(Bron: RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, YouTube, ANP, archief)

Geef een antwoord