Het Suikerfeest wordt gevierd met onder andere zoetigheid.

Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest (Eid al-Fitr)

Na 30 dagen vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang zit de ramadan er weer op. Om dat te vieren wordt Eid al-Fitr gehouden, ook wel het Suikerfeest genoemd. Maar wat houdt dit precies in? En wordt er alleen maar suiker gegeten? We leggen het uit.

De ramadan

De ramadan is de 9de maand in de Islamitische kalender. Tijdens deze maand mogen moslims niet eten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Deze vastenmaand valt elk jaar op een ander moment in onze Westerse kalender. Dat komt doordat de Islamitische kalender de stand van de maan volgt en de Westerse de stand van de zon. Daardoor duurt een kalenderjaar korter dan wij in Nederland gewend zijn. De ramadan valt daardoor elk jaar op een ander moment dan het jaar ervoor.

Het Suikerfeest als feestelijke afsluiting

Na de 30 dagen vasten begint een nieuwe maand. Dit wordt gevierd met Eid al-Fitr. In 2024 valt dit op 9 april. In Turkije wordt deze dag Şeker Bayramı genoemd. Letterlijk betekent dit Suikerfeest. “In Nederland wonen veel Turkse moslims en daardoor zijn we het hier ook zo gaan noemen”, vertelt Thijl Sunier, hoogleraar Islam in Europese samenlevingen aan RTL Nieuws.

Suikerfeest dekt de lading eigenlijk niet

De naam Suikerfeest is inmiddels redelijk ingeburgerd. Toch is de moslimgemeenschap in 2022 niet zo blij met die naam. Het dekt volgens velen de lading van de dag niet. In Turkije wordt het daarom tegenwoordig vaker Ramadanfeest genoemd, Ramazan Bayramı. Het gevoel van saamhorigheid en samenzijn is belangrijker tijdens deze dag, dan zoetigheid eten. De dag begint met een ochtendgebed in de moskee. Over het algemeen gaan de mannen hierheen. Daar moeten zij verplicht een donatie doen voor de armen. Daarna is er een (meestal wat luxer) ontbijt met het gezin en later komen families samen. Veelal komen de kinderen bij de ouders op bezoek. Samen eten staat wel centraal deze dag, maar dat is niet alleen maar zoetigheid.

Recepten voor Eid al-Fitr

Wilt u iets lekkers maken voor tijdens Eid al-Fitr? Mounir Toub deelt bij Heel Holland Bakt diverse lekkernijen. Van chocolade-halvakoekjes, tot Turkse notentaart en Algerijnse bloemkoekjes. Of wat dacht u van Turkse börek met witte kaas?

Verschillend eten centraal

Wat er gevierd wordt tijdens het Suikerfeest is overal hetzelfde. Maar landen hebben wel zo hun eigen favoriete eten, schrijft de BBC. Zo wordt volgens de Britse omroep in Turkije vooral zoetigheid zoals baklava en Turks fruit cadeau gedaan aan vrienden, familie of buren. In Irak en Saoedi-Arabië zijn dadels heel belangrijk. En ook kleicha is een belangrijk koekje, gemaakt met dadelpasta. En in Jemen is Bint al-sahn een gebakje wat de voorkeur heeft. Het is een laagjescake met honing.

Eid Mubarak

Wilt u iemand tijdens het Suikerfeest een fijne dag wensen? Zeg dan Eid Mubarak. Letterlijk betekent dit gezegend Eid. Eid is de feestdag en Mubarak betekent gezegend. Vrij vertaald wordt het daarom ook gezegend feest genoemd.

(Bron: Quest, RTL Nieuws, BBC, Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  alisaroba says:

  Eid al-Fitr, dat letterlijk vertaald kan worden als het “Feest van het Breken van het Vasten”, is een belangrijke religieuze viering in de islamitische kalender. Het symboliseert niet alleen het einde van de vastenperiode, maar ook een tijd van dankbaarheid jegens Allah (God) voor de kracht en zelfbeheersing die tijdens de Ramadan zijn getoond. Het feest benadrukt de waarden van liefdadigheid, gemeenschap en saamhorigheid, en het geeft moslims de gelegenheid om hun vreugde en dankbaarheid te uiten.

  Voorafgaand aan het Suikerfeest bereiden moslims zich voor op een dag vol vieringen en samenzijn. Dit omvat het geven van zakat al-fitr, een vorm van liefdadigheid die voor het einde van de Ramadan wordt betaald om de minderbedeelden in staat te stellen ook van de feestvreugde te genieten. Bovendien zorgen veel gezinnen ervoor dat ze nieuwe kleding dragen op deze speciale dag, als een teken van frisheid en hernieuwing.

  Op de dag van Eid al-Fitr verzamelen moslims zich ’s ochtends in moskeeën of openbare gebedsplaatsen voor een speciaal gebed, genaamd het Eid-gebed. Dit gebed is een teken van dankbaarheid en lofprijzing voor de voltooiing van de Ramadan. Na het gebed begroeten mensen elkaar met de traditionele begroeting “Eid Mubarak”, wat “Gezegend Feest” betekent.

  Daarnaast speelt voedsel een centrale rol in de vieringen van Eid al-Fitr. Families bereiden uitgebreide maaltijden en zoete lekkernijen om samen van te genieten. Zoete gerechten, zoals baklava, ma’amoul en knafeh, zijn bijzonder populair en passen perfect bij de feestelijke sfeer van het Suikerfeest.

  Eid al-Fitr is ook een gelegenheid om tijd door te brengen met familie en vrienden. Mensen nodigen elkaar uit voor bezoeken, delen geschenken en zorgen ervoor dat iedereen deelneemt aan de vreugde van de dag. Deze sociale interacties versterken de banden binnen de gemeenschap en benadrukken de waarde van naastenliefde en verbondenheid.

  Bron: islamguide.eu/suikerfeest/