De ramadan is begonnen

De ramadan is begonnen en daarmee ook de vastentijd voor moslims, maar wat houdt dat eigenlijk in?

Vastenmaand

Bij de vraag Wat is de ramadan? denken mensen al snel aan het vasten. Maar de ramadan is in de eerste plaats de 9e maand op de islamitische kalender. Deze maand brengt de belangrijke verplichting van het vasten met zich mee. Dit houdt in dat moslims in 2016 van 6 juni tot en met 5 juli, gedurende een periode van 30 dagen, alleen na zonsondergang en voor zonsopkomst mogen eten en drinken.

5 zuilen

Het vasten tijdens de ramadan is een onderdeel van de 5 zuilen, waarden, van de islam, die bestaan uit:

 • De geloofsbelijdenis
 • De rituele gebeden, ten minste 5 keer per dag
 • Het geven van aalmoezen
 • Het vasten tijdens ramadan
 • De pelgrimstocht naar Mekka

Wat houdt het in?

Het vasten wordt ook wel sawm of siyam genoemd. Dit houdt in dat veel moslims op deze tijden niet eten, drinken en roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk. Zieken, zwangere vrouwen, militairen in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid zijn niet overal verplicht om te vasten, voor hen wordt een uitzondering gemaakt. Naast een maand van bezinning, is ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. In veel landen is het voor moslims ook gebruikelijk om in de vastenperiode de familie- en vriendschapsbanden extra aan te trekken. Het elkaar uitnodigen, bezoeken en samen het vasten verbreken hoort hierbij.

Gezond vasten

Het is medisch bewezen dat vasten het lichaam zuivert. Vasten ontdoet het lichaam van achtergebleven schadelijke stoffen en het helpt om het overtollige vocht en vet kwijt te raken. Het geeft rust aan het hart en zenuwstelsel en bevordert de bloedsomloop. Het kan zelfs sommige allergieën genezen. Dit zijn slechts enkele fysieke voordelen van het vasten.

Gezonde zussen

In de praktijk blijkt echter vaak dat veel moslims op het moment dat ze wat mogen eten, kiezen voor zoetigheid en bladerdeeghapjes die de trek snel stillen, maar helemaal niet gezond zijn. Tijdens de traditionele iftar, de maaltijd na zonsondergang, staan de tafels vaak vol met traditionele gerechten met veel suikers. “Dat moet anders”, aldus de zussen Najima en Rachida Kharbouch. Deze gezonde zussen hebben een YouTube-kanaal waar ze allerlei tips geven om gezond te leven, ook tijdens de ramadan. Zij willen dat moslims kiezen voor een gezonder alternatief. “Gezond eten hoeft namelijk helemaal niet minder lekker te zijn,” aldus Najima Kharbouch. “Vastende moslims moeten alleen nog leren de zoetigheden te laten staan en te kiezen voor de gezonde alternatieven!”

(Bron: Ramadantijd.nl, NOS)

Geef een antwoord

Reacties (7)

  Ludwig says:

  Moet dat nou. MAX is toch geen religieuze omroep, mag ik hopen. We worden toch al overvoerd met dit soort artikelen.

   MAX Vandaag says:

   Beste Ludwig, bedankt voor uw reactie. Omroep MAX is inderdaad geen religieuze omroep, maar wij vonden het interessant om eens te beschrijven wat de ramadan eigenlijk inhoudt en wat vasten met het lichaam doet.

  Murjani says:

  Moslims maken deel uit van onze samenleving en informatie is altijd goed. Wanneer er andere gebeurtenissen die in de Nederlandse samenleving plaatsvinden dan doet MAX er goed aan om aan anderen door te geven. Zo zijn er Hindu feesten, Christelijke feesten etc.
  Leuk dat jullie ook de zussen Najima en Rachida noemen als voorstanders van gezond eten.

  Met vriendelijke groet, Murjani

  RuudH says:

  Ben het helemaal met Ludwig eens, we worden inderdaad overvoerd met dit soort items! Voorlichting en kennisverbreding is prima, maar kan ook overdreven worden.

  Will De Ridder Hensing says:

  Ik ken mensen die woonde in een flat, hebben moslims als buren gehad, en de ramadan viel ongeveer in de zelfde tijd als nu en het was ook warm Ze konden `s nachts niet slapen van wegen heel veel herrie, gillende kinderen en de stank van het uitgebreid `s nachts eten koken, en dat een maand lang, ze zijn dan ook verhuist, vragen of het `s nachts niet minder kon, werd afgedaan, met jij discrimineert. Wij ouderen worden ook nog al eens belaagd door hun nazaten is het niet vanwege diefstal, dan is wel als je ze probeert te corrigeren je uit gemaakt word voor k,,,,,hoer. Sorry Max jullie hoeven je niet druk te maken over moslim allochtonen, die kijken toch naar hun eigen zenders, Ze zijn totaal niet geïnteresseerd in hoe of wat, de westerse wereld is en leeft,

   Peveka says:

   Misschien kunnen wij dit gebeuren verbieden zoals onze cultuur ook meer en meer verdwijnt. Totaal niet geïnteresseerd in de moslim gebeuren.

  spooky says:

  ze doen maar
  maar ik zit echt niet op dit soort berichten te wachten
  en had dit ook niet van Max verwacht