Rembrandtjaar

Rembrandtjaar officieel van start

In 2019 is het 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt Harmenszoon van Rijn is overleden. Het hele jaar staat in het teken van de schilder en de Gouden Eeuw, met diverse exposities en evenementen. Het themajaar wordt woensdag 30 januari 2019 door prinses Beatrix geopend in het Mauritshuis in Den Haag.

Samenwerking

Door het hele land werken verschillende musea en steden samen bij het tentoonstellen van het werk van Rembrandt. Onder ander het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum en Museum de Lakenhal eren de schilder en ook andere musea in het land brengen een ode aan de Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Nieuwe ontdekking

Jaren na zijn overlijden, Rembrandt is op 4 oktober 1669 overleden, blijft de schilder de wereld fascineren met zijn werk en leven. Recent heeft dat nog tot een bijzondere ontdekking geleid. Onderzoekers hebben jarenlang getracht het geheim te ontraadselen van de verfsoort die Rembrandt van Rijn voor zijn zogenoemde impastotechniek heeft gebruikt. Een onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft en het Rijksmuseum heeft nu het laatste element ontdekt.

Het Rijksmuseum en Rembrandt

Ter ere van het Rembrandtjaar stelt het Rijksmuseum vanaf half februari 2019 alle werken die zij van zijn hand hebben ten toon. In de zomer van 2019 opent de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Die bestaat uit door het publiek ingezonden kunstwerken. Van amateur tot professionele kunstenaars, en van jong tot oud: iedereen mag meedoen. Daarnaast is het museum op zoek naar alle mensen in Nederland die Rembrandt heten. De Rembrandts kunnen zich tot 1 februari 2019 melden bij het Rijksmuseum.

Opening Rembrandtjaar

Prinses Beatrix opent woensdagavond 30 januari het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw in het Mauritshuis in Den Haag. Na de opening bezichtigt Beatrix ‘Rembrandt en het Mauritshuis’, waar het museum voor het eerst zijn hele Rembrandt-collectie in 1 tentoonstelling toont, waaronder De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Saul en David en zijn laatste Zelfportret uit 1669.

(Bron: ANP/Mauritshuis/archief)

Geef een reactie