rembrandt

Hangt uw Rembrandt straks in het Rijksmuseum?

Het is in 2019 precies 350 jaar geleden dat de Nederlandse meesterschilder Rembrandt van Rijn overlijdt. Het gehele jaar wordt zijn leven en nalatenschap gevierd met tentoonstellingen door het hele land, zo ook in het Rijksmuseum. Daar wordt in de zomer een Rembrandt-gerelateerde tentoonstelling geopend waar u ook aan kunt bijdragen. 

Uw eigen Rembrandt in het Rijks

Rembrandt van Rijn is samen met Vincent van Gogh misschien wel de allerbekendste Nederlandse schilder die ooit heeft geleefd. Hijs is wereldberoemd en zijn werken hangen in de meest gerenommeerde musea. Ons eigen Rijksmuseum heeft ook een behoorlijke collectie Rembrandts en bezit zijn meesterwerk: de nachtwacht. Ter ere van het Rembrandtjaar stelt het museum in 2019 alle werken die zij van zijn hand hebben ten toon, maar daar stopt het niet. Zo wordt er in de zomer de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt geopend, die bestaat uit door het publiek ingezonden kunstwerken. Van amateur tot professionele kunstenaars, en van jong tot oud: iedereen mag meedoen. Ook zijn er geen strenge restricties voor het soort werk dat wordt ingeleverd; dit mag een tekening zijn, maar net zo goed een beeldhouwwerk. Wat wel belangrijk is, is dat het ‘iets’ te maken heeft met Rembrandt. Denk bijvoorbeeld aan op hem geïnspireerd kleurgebruik of een bepaalde lichtinval die doet denken aan zijn werken.

Meedoen

Zou u het leuk vinden om deel uit te maken van de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt van het Rijksmuseum? Dan kunt u uw werk vanaf 1 februari 2019 inzenden. Let op! het is niet de bedoeling dat u daadwerkelijk het kunstwerk zelf toestuurt. Een duidelijke, digitale foto volstaat. Op basis van die foto wordt de eerste selectie gemaakt, gevolgd door een aantal selectierondes. De uiteindelijke collectie presenteert het museum eind juni 2019. Lang Leve Rembrandt opent uiteindelijk op 15 juli 2019. Vragen? Stel ze door een mail te sturen naar langleverembrandt@rijksmuseum.nl.

Rembrandt in het Mauritshuis

Het Rijksmuseum is lang niet het enige museum dat volop aandacht besteedt aan Rembrandt in 2019. Het Mauritshuis in Den Haag doet dit ook. Hier wordt op 30 januari 2019 het Rembrandtjaar officieel geopend met de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. De directeur van dit museum, Emilie Gordenker, vertelt op 10 januari 2019 meer over deze expositie in Tijd voor MAX.

(Bron: Rijksmuseum, redactie Tijd voor MAX, archief, ANP)

Geef een antwoord