songfestival

Eurovisie Songfestivalnieuws: minister betaalt voor liedjesfestijn, duidelijkheid over ticketprijzen én presentatoren

Met nog iets meer dan 6 maanden te gaan komen er steeds meer details naar buiten over het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam. Zo weten we bijvoorbeeld wat de ticketprijzen zijn, wie de show gaan presenteren en dat de minister extra geld overmaakt naar de NPO om de financiering rond te krijgen.

Minister betaalt 12,4 miljoen aan Songfestival

Het organiseren van het Eurovisie Songfestival kost natuurlijk veel geld. Het kost toch al snel een miljoen of 20 om het hele feest van de grond te krijgen, wat natuurlijk een enorm bedrag is. De NPO en organiserende omroep AVROTROS kunnen dit niet helemaal uit eigen zak betalen, waardoor minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media nu een handreiking heeft gedaan. Hij haalt 12,4 miljoen euro uit de Algemene Mediareserves en stort dit op de rekening van de NPO. Volgens de minister komt dit bedrag uit de inkomsten van de STER-reclames. Het is overigens niet zo dat de NPO dit geld zomaar krijgt; de minister wil er wel iets voor terug. Hij wil bijvoorbeeld dat de NPO extra aandacht heeft voor de toegankelijkheid van het evenement voor mensen met een beperking en dat er scholieren welkom zijn. Hij gaat met de publieke omroep in gesprek om hier concrete afspraken over te maken.

Naast de miljoenen van de overheid, krijgt de NPO ook meer dan 9 miljoen van de Eurovision Broadcasting Union. Zelf betaalt de NPO 2 miljoen, net als omroep AVROTROS.

Presentatoren zijn bekend

Direct nadat Duncan Laurence het liedjesfestijn in Tel Aviv wint, barst het speculeren over de editie van 2020 los. Want welke Nederlandse stad mag het organiseren? En welke presentatoren zullen de avond aan elkaar praten? De eerste vraag is al maanden geleden beantwoord en inmiddels is er ook een antwoord op de 2e. Op 4 december 2019 wordt duidelijk dat Edsilia Rombley, Jan Smit en Chantal Janzen de show presenteren. Zowel Jan Smit als Edsilia Rombley hebben al flink wat Songfestival-ervaring. Edsilia Rombley doet 2 keer mee aan het festival en Jan Smit is al 9 jaar lang 1 van de vaste commentatoren tijdens het Eurovisie Songfestival. Janzen heeft nog geen ervaring met het Songfestival, maar is natuurlijk wel al jaren op tv als presentatrice.

Zoveel kost een kaartje voor het Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is natuurlijk niets zonder publiek. Inmiddels is bekend dat er tussen 12 en 16 mei 2020 9 shows zullen plaatsvinden in Ahoy Rotterdam en hoeveel de kaartjes voor deze optredens zullen kosten. De zogenoemde family shows voor de halve finales (op 12 en 14 mei) kosten tussen de 18,50 en 58,50 euro. De kaarten voor de familyshow op finaledag 16 mei kosten tussen de 48,50 en 98,50. Daarnaast zijn er kaarten voor de zogenoemde juryshows; de prijzen hiervoor variëren tussen de 28,50 en 108,50 euro. De kaarten voor de tweede halve finale beginnen bij 158 euro en voor de finale moet 248 euro betaald worden. De kaartverkoop start op 12 december 2019 om 12.00 via songfestival.nl. Op de website van AVROTROS vindt u meer informatie over de shows.

Regels voor het kopen van kaarten

Mocht u interesse hebben in het kopen van kaarten, weet dan dat u er slechts 4 tegelijk mag kopen en dat tickets alleen op naam worden verkocht. Hiermee wil de organisatie voorkomen dat bedrijven grote hoeveelheden kaarten opkopen en doorverkopen voor nog hogere prijzen. In totaal zijn er zo’n 65.000 kaarten beschikbaar waarvan de eerste op 12 december worden vrijgegeven. In januari volgt een 2e verkoopmoment en in maart een derde.

Thema is ‘Open Up’

Hoewel dit al in oktober 2019 bekend wordt gemaakt, willen wij graag van de gelegenheid gebruik maken om te melden dat het thema van dit jaar ‘Open Up’ is. Het Songfestival heeft elk jaar een thema dat de basis vormt voor de shows. In 2020 is dat dus ‘Open Up’, wat zoiets betekent als stel je open. “We hebben gezocht naar een thema dat vertelt waar Nederland voor staat; een land met een open blik naar de wereld, waar we onze mening, met respect voor elkaar, niet onder stoelen of banken steken,”aldus uitvoerend producer Sietse Bakker tegen de NOS.

(Bron: website AVROTROS, NOS, AD, de Volkskrant, medianieuws.nl)

(Beeld: William Rutten/ NPO)

Geef een reactie