eurovisie songfestival

S10 in finale Eurovisie Songfestival: wie zijn haar grootste concurrenten?

S10 staat op 14 mei 2022 in de finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn. Volgens de voorspellingen kan zij rekenen op een plek in de top 10. Welke landen maken ook kans op plek in de hoogste regionen? Wij zetten haar grootste concurrenten op een rij.

Oekraïne

Op papier is de winst op 14 mei 2022 voor Oekraïne. De Oekraïense groep Kalush Orchestra staat al tijden bovenaan bij de bookmakers, maar het is uiteindelijk altijd afwachten of de voorspelling ook uitkomt.

Groot-Britannië

De Britten doen het al jaren niet zo best op het Europese liedjesfestijn. 2022 kan de teleurstellende reeks verbreken. Zanger Sam Ryder gooit tot nu toe hoge ogen met zijn nummer Space Man. Volgens de laatste verwachtingen wordt hij 2e.

Zweden

De Zweden komen elk jaar met een sterke inzending die hoog eindigt. In 2022 lijkt dit niet anders te zijn. Zangeres Cornelia Jakobs weet te overtuigen in de 2e halve finale en stijgt daardoor ook in de peilingen. Nu staat haar nummer Hold Me Closer op de 3e plek.

Italië

Gastland Italië stuurt een oude bekende met zanger Mahmood. Hij doet in 2019 ook mee namens zijn land met het nummer Soldi en wordt dan 2e achter Duncan Laurence. In 2022 betreedt hij samen met zanger Blanco het podium. Samen zingen zij het nummer Brividi. Een hele tijd staat dit nummer in de top 3, maar volgens de bookmakers is de 4e plek nu voor Italië.

Spanje

Spanje gaat net als Groot-Britannië, Italië, Frankrijk en Duitsland altijd automatisch door naar de finale. Dit jaar vertegenwoordigt zangeres Chanel het Zuid-Europese land. Haar nummer SloMo doet het prima in de peilingen en sluit de top 5 af.

Polen

Ook verwacht succes voor Polen dit jaar. Zanger Ochman gooit hoge ogen met zijn lied River en komt voorlopig uit op een 6e plek.

Griekenland

Die Together van de Grieks-Noorse zangeres Amanda Georgiadi Tenfjord doet het al tijden goed in de peilingen. Zij zingt zich volgens de verwachtingen naar een 7e plek, wat 3 plaatsen hoger is dan de 10e plaats die de Grieks-Nederlandse Stefania in 2021 voor Griekenland behaalt.

Servië

Servië verschijnt na de 2e halve finale in de top 10 met het nummer In Corpore Sano. Het nummer gaat mede over het slechte zorgsysteem in het land. Zangeres Konstrakta zingt het overigens in de eigen taal, iets wat niet veel gebeurt tijdens deze editie van het songfestival.

Noorwegen

De 9e plek is naar verluidt voor de gele wolven uit Noorwegen met hun nummer Give That Wolf A Banana. Hoewel de zangers onherkenbaar op het podium verschijnen, valt het lied toch erg in de smaak bij het Europese publiek.

De Diepte

Volgens de bookmakers zijn bovenstaande inzendingen de nummers om echt rekening mee te houden, maar zoals altijd is niets wat het lijkt bij het Eurovisie Songfestival. Het kan dus zomaar zijn dat de top 10 er heel anders uit gaat zien. In elk geval hopen wij in Nederland dat De Diepte van S10 erin voorkomt.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2022 vanuit Turijn is op 14 mei 2021 vanaf 21.00 live te volgen op NPO 1.

(Foto: ANP)

Geef een reactie