Einde lijkt in zicht voor actualiteitenprogramma Brandpunt

Wie kent het niet, actualiteitenprogramma Brandpunt? Bijna 60 jaar lang is het programma op tv, maar door bezuinigingen lijkt het nu te verdwijnen. Dat heeft hoofdredacteur Hans Laroes van de uitzendende omroep KRO-NCRV bevestigd. Volgens hem stopt het programma per januari 2019.

Na bijna 60 jaar van de buis

Het journalistieke programma Brandpunt begint in 1959 met uitzenden en groeit in die tijd uit tot een belangrijk programma binnen dit genre. In 2018 ondergaat Brandpunt een metamorfose en gaat het verder onder de naam Brandpunt+. Er komt meer aandacht voor online verslaggeving, maar de tweewekelijkse tv-uitzendingen blijven bestaan. Althans, tot januari 2019, want volgens hoofdredacteur Hans Laroes moet het programma dan van de buis en is er alleen op het internet nog plek voor het programma. Volgens Laroes is dit hem ‘zonder voorbehoud’ meegedeeld door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

 NPO

De NPO zegt op haar beurt dat er nog helemaal niets is beslist. “Er is nog geen formeel besluit genomen”, laat de NPO tv-directeur Frans Klein weten aan journalistieke website Villamedia. Onzin, zegt Laroes tegen de NOS: “Formeel is het toverwoord om te doen alsof er nog geen plannen zijn.”

Bezuinigingen

De reden dat Brandpunt+ van tv moet verdwijnen zijn de de beoogde bezuinigingen die de regering wil doorvoeren. Er is volgens minister Slob van Media de komende jaren 60 miljoen minder beschikbaar voor de NPO en daardoor zijn pijnlijke ingrepen, zoals het verdwijnen van Brandpunt+, nodig.

Reacties

Het mogelijke verdwijnen van Brandpunt+ zorgt voor heftige reacties, onder meer van oud RTL- en SBS-topman Fons van Westerloo. “Het zou krankzinnig zijn als Brandpunt zou verdwijnen”, zegt hij in de Volkskrant. “Een ontzettend domme beslissing. We hebben in deze tijden juist goede journalistiek nodig, met de agressieve sfeer tegenover journalisten.”

(Bron: Villamedia, Volkskrant, ANP, NRC, NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Dat zou jammer zijn. We hebben actualiteitenprogramma’s nodig, al is het alleen maar om zendtijd af te nemen van de vele shitprogramma’s. Brandpunt is een begrip, binnen de journalistiek en de naam is net zo gevestigd als Calvé en Dubro.