Vieze keukens in sterrenrestaurants

Ze koken de sterren van de hemel, maar niet altijd vanuit een schone keuken. Want 2 op de 5 Nederlandse sterrenrestaurants hebben in de afgelopen 4 jaar een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dat meldt KRO-NCRV naar aanleiding van een eigen onderzoek.

Keuringen

In Nederland mogen 106 restaurants één of meerder Michelinsterren voeren. De NVWA controleert deze keukens onaangekondigd. Sinds 2012 voerde de NVWA 133 keuringen uit bij 79 restaurants. Bij 30 restaurants is alles op orde. Bij 18 restaurants werden er kleine fouten ontdekt. Maar liefst 31 restaurants kregen een officiële waarschuwing. Na zo’n waarschuwing krijgt het restaurant de kans om de misstanden op te lossen. Bij een herkeuring moeten deze punten op orde zijn.

Er werd 2 keer direct een boete uitgeschreven. “Bij één sterrenrestaurant knaagden muizen aan het brood dat voor consumptie bedoeld was en werden muizenkeutels in het magazijn gevonden. In het andere geval was drie liter bouillon over de datum geraakt”, aldus de KRO-NCRV.

Geen gevaar voor de volksgezondheid

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bestrijdt dat keukens van toprestaurants vaak vies zijn. “Het een keer niet invullen van de temperatuurlijst of een scheefhangende brandblusser kan ook leiden tot een waarschuwing. Het niet voor handen hebben van de hygiënecode is er ook één, evenals het gebruik van een verkeerde datumsticker”, zegt een woordvoerder van het KHN. Hij benadrukt dat in 4 jaar tijd slechts in 2 gevallen een boete is opgelegd. Ook is er volgens hem in geen geval sprake geweest van een gevaar voor de volksgezondheid. “Elke gast kan met een gerust hart heerlijk genieten in de prachtige sterrenzaken van Nederland, net als in alle andere professionele restaurants van Nederland.”

(Bron: ANP)

Geef een antwoord