Max van Weezel

Journalist Max van Weezel overleden

Journalist Max van Weezel is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Deze ziekte wordt in 2018 bij hem geconstateerd. Hij is 67 jaar geworden.

Tot op het laatst journalist

Van Weezel begint zijn journalistieke carrière bij Vrij Nederland en volgt uiteindelijk meer dan 40 jaar de gebeurtenissen in en rondom het Haagse Binnenhof. Voor deze uitzonderlijke bijdrage aan de politieke journalistiek ontvangt hij in maart 2019 uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de Frans Banninck Cocqpenning. Dit is een Amsterdamse prijs die wordt uitgereikt aan stadsgenoten die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Reactie van collega Kees Boonman op het overlijden van Van Weezel

“‘Ik groeide op met het idee: ik heb als joods jongetje na de oorlog niet automatisch recht op leven’,  zo verwoordde Max van Weezel het in een interview met Carolina lo Galbo in Vrij Nederland. Misschien wel daarom wilde hij iets bereiken, zo zei hij, dat hem “niet meer ontnomen kon worden.’’ Houvast gaf de politieke journalistiek hem, een professie die hij met een onbegrensde passie beleed. Open, nieuwsgierig, verwonderd, geëngageerd, onbekend met het 9 tot 5-werkgedrag, geen autoriteitenangst;  ingrediënten die in het basispakket zitten van een goede journalist. Gezien willen worden, maar wars van arrogantie. En hoewel betrokken, nimmer veroordelend, zag collega’s op het Binnenhof niet als concurrent. Een lieve en trouwe collega, die gemist gaat worden op de eerste plaats door zijn vrouw -journalist – Anet Bleich en dochter – journalist programmamaker – Natascha en zeker ook door ons de collega’s in de politieke journalistiek. Ik wenste hem het eeuwig leven.”

Gesprek met Dionne Stax

Nadat in 2018 bekend wordt dat Van Weezel alvleesklierkanker heeft, interviewt Dionne Stax hem namens MAX. Zij bespreken zijn journalistiek carrière, leven en de vaderlandse politiek. Ook halen verschillende prominenten herinneringen op aan een van de grootste journalistieke iconen van Nederland. U kunt het interview terugkijken op MAX Vandaag.

Het interview wordt op  op 11  en 12 april 2019 ook opnieuw uitgezonden op tv. Op 11 april ziet u het om 23.05 op NPO 2 en op de 12e om 14.15 uur op diezelfde zender.

(Bron: archief, NOS)

Geef een reactie