Rembrandtjaar

Dit is er te doen tijdens het eerste weekend van het Rembrandtjaar

Het Rembrandtjaar is op 30 januari 2019 echt begonnen, maar op 2 februari 2019 wordt de opening nog eens dunnetjes over gedaan. Zo wordt er in de Amsterdamse Jodenbreestraat en heus Rembrandtfestival gehouden en wordt er een speciale tv-uitzending aan het themajaar gewijd.

Lang leve Rembrandt

In 2019 is het precies 350 jaar geleden dat meesterschilder Rembrandt van Rijn overlijdt. Omdat hij zo’n belangrijke rol in de kunstgeschiedenis speelt, wordt zijn overlijden het gehele jaar herdacht met allerlei tentoonstellingen en activiteiten. Zo wijdt het Rijksmuseum verschillende exposities van Rembrandt, waaronder Lang Leve Rembrandt. Deze tentoonstelling zal volledig bestaan uit werk van (amateur)kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Rembrandt.

Rembrandtfestival

Deze tentoonstelling zal op 15 juli 2019 open gaan voor publiek, maar tot die tijd is er ook genoeg te beleven rondom het Rembrandtjaar. Zo wordt op 2 februari het Rembrandt Festival georganiseerd in de Amsterdamse Jodenbreestraat (nabij de Nieuwmarkt). Hier worden van 12.00 tot 21.00 uur verschillende artistieke odes aan Rembrandt gebracht en daarnaast is er tijdens het festival veel te leren over de schilder zelf en zijn werk. Daarnaast zijn er ook heel veel optredens van jonge muzikanten. Het festival is gratis toegankelijk.

Dat dit evenement in de Jodenbreestraat wordt gehouden, is niet zonder reden. Rembrandt van Rijn woont en werkt hier van 1639 tot 1658. Zijn vroegere woonhuis is anno 2019 een museum: Het Rembrandthuis.

Rembrandtwandeling

Wie het Rembrandt Festival bezoekt en nog tijd over heeft, kan zich wagen aan de Rembrandtjaar wandeling. Deze wandeling is georganiseerd door het marketingbureau van de stad Amsterdam en voert langs allerlei punten die belangrijk zijn in het leven of de carrière van Rembrandt van Rijn. De hele wandeling is 8 kilometer lang en duurt ongeveer 4,5 uur, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze gedeeltelijk te lopen. U kunt de route zien op de website van I Amsterdam.

Oude Kerk

De Oude kerk is een van de punten waar de wandeling langskomt. Hier zijn al Rembrandts kinderen gedoopt en zijn vrouw ligt hier begraven.

Opening Rembrandtjaar op tv

Op 2 februari wordt ook op tv veel aandacht besteedt aan het Rembrandtjaar. Om 21.15 uur begint op NPO 1 een speciale thema-uitzending van de NOS over Rembrandt. Journaal-presentatrice Annechien Steenhuizen interviewt hiervoor museum directeuren Lidewij de Koekoek (Het Rembrandthuis) en Taco Dibbits (Rijksmuseum) over de impact die Rembrandt heeft gehad en nog steeds heeft op de kunstwereld. Ook vertellen veel bekende Nederlanders,zoals zanger Marco Borsato en fotograaf Carla de Puttelaar, over wat Rembrandt voor hen betekent en hoe zij inspiratie uit zijn kunst halen.

Bron: I Amsterdam, ANP, archief

Geef een antwoord