Dag na schietincident Utrecht: dit is wat we nu weten

Utrecht wordt op 18 maart 2019 opgeschrikt door een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland. Sindsdien volgen de feiten elkaar in rap tempo op. Dit is wat te tot nu toe weten. 

Schieten begint in de tram

Rond kwart voor 11 ’s ochtends opent een man het vuur in een tram die dan over het 24 Oktoberplein rijdt. Volgens een ooggetuige heeft de dader het specifiek gemunt op passagiers die op de bankjes zitten. Paniek alom en de reizigers proberen te vluchten. Omdat de bestuurder de deuren niet direct open krijgt, worden er deuren en ramen ingetrapt. Zo is ontsnappen alsnog mogelijk.

Uiteindelijk doodt de dader 3 mensen en raken 5 anderen gewond. Volgens de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zijn 3 van de 5 gewonden er slecht aan toe. Het gaat om een een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein. De overledenen zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen, een man van 49 uit Utrecht en een 28-jarige man, eveneens afkomstig uit Utrecht.

Dreigingsniveau is weer teruggeschroefd

Na het incident wordt er snel gehandeld door politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Er wordt besloten om het dreigingsniveau op te schalen naar 5, het hoogste niveau. Inwoners van de provincie Utrecht wordt geadviseerd om binnen te blijven. Aan deze oproep wordt massaal gehoor gegeven, waardoor de straten van Utrecht binnen de kortste keren uitgestorven zijn. In eerste instantie zal deze situatie tot 18.00 uur duren, maar rond 16.30 uur wordt het verzoek tot binnenblijven ingetrokken. Het dreigingsniveau is inmiddels ook weer bijgesteld naar 4, het niveau dat al jaren in heel Nederland wordt gehandhaafd. Dit wil zeggen dat er reële terroristische dreiging is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er daadwerkelijke en aanslag op handen is.

Het is niet duidelijk of het terrorisme is

Over terrorisme gesproken: het is nog niet duidelijk of het daadwerkelijk een terroristische daad is. Dit moet verder worden onderzocht. Alle opties worden tot nu toe nog open gehouden.

De hoofdverdachte is gepakt

Degene die begint te schieten in de tram is op 18 maart 2019 rond 18.30 uur opgepakt. Dit maakt de politie bekend tijdens een persconferentie. Het gaat om de 37-jarige Gökmen T., een man met een strafblad. In maart 2019 staat hij nog voor de rechter in verband met een verkrachtingszaak. Het slachtoffer van dit misdrijf noemt T. ‘knettergek’ en laat aan de NOS weten dat hij een drugsprobleem heeft. Naast T. zijn er ook nog 2 anderen opgepakt in verband met de schietpartij. Zij zitten op het moment van schrijven allemaal nog vast.

Aanpassingen aan verkiezingscampagne

Zodra duidelijk wordt wat er is gebeurd in Utrecht, staken de meeste politieke partijen hun campagnes voor de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen 2019. Verschillende politiek verslaggevers laten via social media-kanaal Twitter weten dat de campagne op 19 maart 2019 weer wordt voortgezet, maar wel op aangepaste wijze. RTV Utrecht weet te melden dat de verkiezingscampagne in de gehele provincie Utrecht niet worden hervat.

Premier Rutte geeft vlaginstructies

Tijdens een persconferentie op 18 maart heeft premier Rutte laten weten dat alle vlaggen op overheidsgebouwen op 19 maart halfstok zullen hangen. Dit om medeleven te betuigen. De Tweede Kamer pakt het vergaderen op die laatstgenoemde dag weer op. Om 14.00 uur begint de vergadering met een herdenking voor de slachtoffers in Utrecht en het Nieuw-Zeelandse Christchurch. In deze stad worden vrijdag 15 maart tientallen mensen gedood tijdens moskeebezoek.

vlaginstructies

De vlag hangt halfstok voor de deur van het ministerie van Algemene Zaken.

Wij blijven dit artikel bijwerken.

 Bron: NOS, NRC, Trouw, ANP

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Als alle gemoederen bedaard zijn, wordt de dader ontoerekeningsvatbaar verklaard en verpleegd in een kliniek. Over een jaar mag hij op weekendverlof om de verjaardag van zijn moeder te voeren en vlucht hij naar Turkije, waar hij gehuldigd wordt door Erdogan, als held van de islam. Zeg niet, dat hij op verlof mag (of anderzijds de benen kan nemen), er zijn al diverse voorbeelden geweest, met deze werkwijze van justitie. Vorige week, wandelde nog een Iraanse gek, door de poort van de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) naar buiten. Waarna hij op sociale media, de Nederlandse bevolking stond uit te lachen.