Boekentips voor Moederdag

Heeft u al een cadeau in huis voor aanstaande zondag? Op 8 mei 2016 is het weer Moederdag, de ideale dag om uw moeder eens flink in het zonnetje te zetten. Boekenrecensent Janneke Siebelink geeft speciaal voor MAX Vandaag een top 10 van mooie boeken die u uw moeder (of uzelf) cadeau kunt doen.

Top 10 boeken voor Moederdag:

 1. Moeders Zondag – Graham Swift
  ISBN: 9789048832460
  Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Het is de dag waarop al het huispersoneel vrijaf krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild is een dienstmeisje dat als kind te vondeling is gelegd. Hoe zal zij deze dag doorbrengen? Zij heeft immers geen moeder om te bezoeken. Hoe zal de rest van haar leven zich ontvouwen, na de gebeurtenissen van deze dag – een dag om nooit meer te vergeten? In Moeders Zondag zijn geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies met elkaar verweven in het tijdsbestek van een eerste, idyllische zomerdag. Die dag, die in een drama eindigt, vormt het begin van het latere leven van Jane Fairchild als gevierd auteur van romans en memoires.
 2. Gedichten die vrouwen aan het huilen maken – Samengesteld door Isa Hoes
  ISBN: 9789044629538
  Isa Hoes ging voor deze bundel zoek naar het meest dierbare gedicht van meer dan zestig toonaangevende Nederlandse en Vlaamse vrouwen. Zo ontdekte zij dat Aaf Brandt Corstius, Esther Verhoef, Sacha de Boer en vele andere vooraanstaande vrouwen een geheime liefde voor poëzie bezitten. In Gedichten die vrouwen aan het huilen maken vertellen schrijfsters, actrices, kunstenaressen en politica’s over het gedicht dat hen telkens opnieuw raakt.
 3. Weg van de liefde – Alain de Botton
  ISBN: 9789045024073
  Rabih en Kirsten ontmoeten elkaar op het werk; ze worden verliefd, ze trouwen en krijgen kinderen – ‘en ze leefden nog lang en gelukkig…’ Helaas, geen enkele relatie is zo simpel. Het boek Weg van liefde onderzoekt wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat.
 4. Dochter van Albion – Ilka Tampke
  ISBN: 9789024570782
  Zuidwest-Engeland, het jaar 43. Voor de bevolking van Caer Cad, een gemeenschap vol spiritualiteit, rituelen en magie, is de mystieke band met hun land en hun voorouders het hoogste goed. Ailia is te vondeling gelegd en geadopteerd binnen de Stam: daardoor is ze gedoemd een buitenstaander te blijven en wordt ze uitgesloten van ceremonies, onderwijs en het huwelijk. Maar de matriarchale gemeenschap, met al haar rituelen en gebruiken, wordt bedreigd. De Romeinse legers rukken op. En ook intern is er verdeeldheid: niet iedereen wil vasthouden aan de oude gebruiken. Ailia – intelligent, nieuwsgierig en dapper – gaat op een verboden reis om haar volk te redden. En zal ze ooit te weten komen waar haar eigen wortels liggen?
 5. Ik wou uw voeten wel soenen – Annemieke Houben
  ISBN: 9789400404328
  Mijn Heer, ghy zijt veel te wel-spreeckend om verlieft te zijn!’ moppert een briefschrijfster in 1651. Maakt ware liefde de meest eloquente sprekers tot stamelende idioten? Of geeft liefde de woorden juist vleugels? De schrijvers van de liefdesverklaringen in dit boek hebben één ding gemeen: de vurige wens de geliefde te overtuigen van de onontkoombaarheid van hun liefde. Middeleeuwse ridders sturen perkamenten brieven naar hun ‘scone joncfrouwe’ en een achttiende-eeuwse klerk krabbelt stoute kusjes op het laatste stukje papier dat hij ’s avonds kan vinden. Op kostscholen wisselen smoorverliefde meisjes heimelijk briefjes uit, dichters schrappen woorden of struikelen over superlatieven, en in de Tweede Wereldoorlog worden op onderduikadressen tedere woorden aan het papier toevertrouwd. Ik wou uw voeten wel soenen laat op verrassende wijze zien hoe verliefden het onzegbare in woorden proberen te vangen. De mooiste liefdesverklaringen van de middeleeuwen tot nu, van Jacob Cats en Willem Kloos tot Judith Herzberg en Rutger Koplan.
 6. Porselein – Paul Verrept
  ISBN: 9789462910621
  Een surreëel verhaal over Porselein die door zijn bezorgde, bange moeder wordt opgesloten in huis. Porseleins verlangen naar vrijheid wordt steeds groter, zijn angst steeds duisterder. Of lijkt dat alleen maar zo? Wat is werkelijkheid en wat is hoop, fantasie of droom? Tekst en illustraties vertellen dit verhaal samen. Personen en objecten op de schetsen in tinten blauw, zwart en geel zijn nooit goed zichtbaar; ze lijken slechts schijn. Dit weerspiegelt de ongrijpbaarheid van het verhaal.
 7. Brieven aan mijn moeder – Vasili Grossman
  ISBN: 9789460033896
  Vasili Grossman droeg zijn meesterwerk Leven & lot op aan zijn moeder. In het boek nam hij een indrukwekkende afscheidsbrief op vanuit het joodse getto, zoals hij die zelf zo graag van zijn moeder had ontvangen voordat zij werd vermoord. Na Grossmans dood, in 1964, werd een envelop gevonden met twee ontroerende brieven aan zijn moeder geschreven in 1950 en 1961, respectievelijk negen en twintig jaar na haar dood. In deze bijzonder jubileumeditie Brieven aan mijn moeder verschijnen ze nu voor het eerst in het Nederlands. Een ode aan het bijzondere schrijverschap van Grossman.
 8. Verdriet is het ding met veren – Max Porter
  ISBN: 9789023494003
  Twee jongens in Londen worden geconfronteerd met een ondraaglijk verdriet als plotseling hun moeder sterft. De vader, biograaf van de dichter Ted Hughes, voorziet een toekomst met goedbedoelende bezoekers en een grote leegte. Op dit moment van tegenspoed wordt de familie bezocht door Kraai – tegenspeler, bedrieger, genezer, babysitter. Deze teergevoelige vogel voelt zich aangetrokken tot de rouwende familie en dreigt bij ze te blijven tot ze hem niet meer nodig hebben. Wanneer de weken tot maanden worden en de pijn van het verlies plaatsmaakt voor mooie herinneringen, begint het helingsproces van het drietal.
 9. Een verloren liefde – Iona Grey
  ISBN: 9789026137266
  In de Tweede Wereldoorlog wordt een jonge, getrouwde Engelse vrouw onmogelijk verliefd op een Amerikaanse soldaat. Na de oorlog komt hij terug voor haar, belooft hij – maar in de oorlog worden zoveel beloftes gedaan… In het heden vindt een jonge Engelse vrouw een schuilplaats in een verlaten huis, maar vindt dan de briefwisseling uit de oorlogstijd tussen de twee hoofdpersonen uit de andere verhaallijn – en gaat op onderzoek uit naar hoe hun verhaal afgelopen is.
 10. Onvoltooide liefdesbrieven – Michail Sjisjkin
  ISBN: 9789041711953
  Twee geliefden schrijven elkaar brieven vol verlangen. Hij, Volodja, is als soldaat op weg naar Peking, waar een geallieerde strijdmacht de Bokseropstand neerslaat. Zij, Sasja, wacht in Rusland op zijn terugkeer. Maar waar Volodja’s brieven uit 1900 blijven komen, wordt Sasja langzaam ouder in Sint-Petersburg: ze blijken elkaar over de grens van de dood te schrijven. Een prachtig verhaal over de vergankelijkheid van het kleine en eenvoudige leven in de twintigste eeuw.

Geef een antwoord