nachtzuster

500 keer Nachtzuster: deze gesprekken zijn de Nachtzuster zelf bijgebleven

2 mei is een heugelijke dag voor het MAX NPO Radio 1-programma Nachtzuster. Het programma van presentator Astrid de Jong wordt dan voor de 500e keer uitgezonden. Tijd voor een terugblik op een aantal memorabele gesprekken uit 500 keer Nachtzuster.

30.000 vragen

In Nachtzuster mogen luisteraars vragen stellen die andere luisteraars dan weer beantwoorden. Presentator Astrid de Jong behandeld per uitzending zo’n 60 telefoontjes.
Wie dit vermenigvuldig met 500, weet dat zij inmiddels zo’n 30.000 gesprekken heeft gehad. U snapt dat het onmogelijk is om al die 30.000 vragen en antwoorden te onthouden, maar een gedeelte blijft toch hangen. Omdat ze grappig zijn, ontroerend of omdat er een wel heel bijzondere vraag wordt gesteld.

Kip met kalkpoten en dode olifanten

Over deze memorabele gesprekken hebben wij het met Astrid en haar regisseur Bart Kuil. Lang hoeven zij niet na te denken. “Ik heb laatst enorm moeten lachen om een man die uitlegde hoe je kalkpoten bij kippen moest bestrijden”, zegt Astrid. “Ja, de oplossing was volgens hem dat je die poot in een pot vaseline moest doen”, vult Bart aan. Astrid: “Maar dat legde hij dus zo apart uit dat ik aan het eind van zijn uitleg voor me zag dat hij die hele kip in een pot vaseline deed.” Hieronder kunt u luisteren naar de man die belde met dé remedie tegen kalkpoten.

Ze lachen erom, maar de man die eerder die avond belde met de vraag hoe je kalkpoten bij kippen bestrijdt, was wel geholpen. De nachtzuster zelf: “Hij belde omdat de remedie van de dierenarts tegen kalkpoten dus niet werkte. En toen belde die man op over de pot vaseline. Dat vind ik het mooie aan dit programma. Als je een vraag hebt, kun je gewoon bellen, maak niet uit waarover het gaat”,

Ook een ander bijzonder gesprek heeft een dier als onderwerp. “Er was een mevrouw die vroeg wat gebeurt er met een olifant als die overlijdt? Moet de verzorger het dier dan begraven? Echt zo’n vraag waarvan je denkt: wie weet daar het antwoord nu op? Maar toen belde er een man die bij een veeverwerkingsbedrijf had gewerkt en die vertelde precies hoe dat in zijn werk gaat. Ook dat is bijzonder aan dit programma. Je kunt elke vraag stellen die je wilt en er is altijd wel iemand die er een antwoord op weet.”

Vragen met een verhaal

De vragen die in de uitzending worden gesteld komen via regisseur Bart bij Astrid terecht. “De telefoontjes die mij het meest zijn bijgebleven, zijn die waarin vragen worden gesteld waarvan het antwoord eigenlijk niet op te zoeken is op Google of een andere zoekmachine”, vertelt hij. “En de vragen die een verhaal met zich meedragen”, vult Astrid aan. “Zo werd ik een paar jaar geleden gebeld door een mevrouw die zich afvroeg hoe je de buurt laat weten dat je geen echte crimineel bent als je een aantal jaar onschuldig in de gevangenis hebt gezeten. Wat bleek? De vraag ging over haar. Zij had zelf een aantal jaar onterecht vastgezeten.”

Een andere memorabele vraag waar een persoonlijk verhaal achter schuil gaat wordt ongeveer een jaar geleden gesteld door een ernstige zieke man. “Hij had kanker en vertelde dat hij nog ongeveer 6 weken te leven had. In de uitzending vroeg hij wat hij nog moest bespreken met zijn kinderen voordat hij dood zou gaan. Ik heb toen best lang met hem gepraat over de dood en over wat hij al besproken had met zijn kinderen en wat nog niet. Dat was een erg mooi gesprek. Toen hij was overleden hebben zijn kinderen contact met ons opgenomen en hebben wij hen het fragment toegestuurd. Zij hebben het toen laten afspelen tijdens de uitvaart. Prachtig, toch?”

Bezoek van de nachtzuster

Naast vragen, krijgen Astrid en Bart ook weleens verzoeken. Astrid: “We werden een keer opgebeld door een mevrouw van in de 90. Zij had geen vraag, maar wilde wel graag meer over mij weten. Toen zijn Bart en ik een keer bij haar op bezoek gegaan. Hartstikke leuk was dat.”

Bezoek van de nachtzuster

Astrid de Jong tijdens het bezoek aan de luisteraar die weleens wat meer over haar wilde weten.

Redactie van duizenden mensen

In de 10 jaar tijd dat Nachtzuster nu bestaat heeft het programma behoorlijk wat mensen aan zich weten te binden. Oudere mensen, mensen die ’s nachts in de zorg of de beveiliging werken, mensen die vroeg wakker zijn: noem maar op. “Ik heb eigenlijk een redactie van duizenden mensen”, zegt Astrid. Deze redactie bedenkt de vragen, stelt ze vervolgens en doet soms zelfs diepgravend onderzoek naar het antwoord. Het volgende memorabele moment is een goed voorbeeld van hun onderzoekskwaliteiten. “Luisteraars kunnen tijdens de uitzending met elkaar chatten via onze site. Dat zorgt soms voor hilarische momenten. Zo was er ooit iemand die in Nachtzuster zocht naar een Amerikaans bandje zocht. Het zou zoiets als Blue Breakfast heten. De mensen op de chat hoorde dat natuurlijk ook, dus die begonnen massaal te zoeken naar die band. Uiteindelijk vonden zij een bandje uit Amerika met die naam en die kregen opeens allemaal berichtjes van onze luisteraars. Toevallig waren zij net aan het oefenen, dus belde zij naar de studio. Dat was zo grappig. Ze hebben toen zelfs nog een stukje live gespeeld. Helemaal vanuit Amerika. Het was overigens niet het bandje dat de luisteraar zocht.” Hieronder kunt u het fragment beluisteren. Het is wel in het Engels.

Memorabel moment uit Avondzuster

Naast Nachtzuster, maakt Astrid de Jong samen met haar regisseur Bart Kuil tijdens de coronacrisis ook Avondzuster op het tijdstip (zaterdag tussen 21.00 en 23.00 uur) van het NPO Radio 1 sportprogramma Langs de Lijn. Ook dat programma heeft in de korte bestaansgeschiedenis al voor een memorabel moment gezorgd. “Ik kreeg een bericht van een man die verbaasd was dat ik op het tijdstip van Langs de Lijn zat. Dat vond hij maar gek. Een paar weken later kreeg ik weer bericht van hem: hij was blijven luisteren en vond het geweldig. Langs de Lijn hoeft niet meer terug te komen van hem.”

Nachtzuster, elke vrijdagnacht van 02.00 uur tot 06.00 uur op NPO Radio 1. Avondzuster, elke zaterdag tussen 21.00 en 23.00 uur op NPO Radio 1.

(Beeld: Mike Roelofs)

Geef een antwoord

Reacties (6)

  BeauenJoli says:

  Van harte gefeliciteerd met de 500 ste uitzending. Ik luister heel vaak en reageer soms ook. Ik vind het een prima programma. en hoop dat je hier nog lang mee doorgaat. Alhoewel ik me wel voor kan stellen dat je ook wel eens geen zin hebt om midden in de nacht te moeten werken.

  Maas says:

  Beste Astrid, Han harte gefeliciteerd. Als ik s’nacht wakker wordt luister ik vaak ( maar helaas val ik weer in slaap ) naar jou programma. Vragen die worden gesteld zijn vaak van toegevoegde waarde. Leuk, en leerzaam. De rest van de week is het s’nachts vaak hopeloos. Veel dezelfde personen die bellen. Bij jou komt dat ook wel voor maar niet veel. De Bakker, Drogist maar niet storend. wel interessant. Op naar de 1000 met je hulp(jes). Met Vr groet

  grevenstuk says:

  Hallo Astrid en medewerkers,
  Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.
  Het is altijd een genot om te beluisteren als je niet meer slapen kan.
  Ik heb altijd bewondering hoe je de luisteraar/beller te woord staat en vind het raadspel met de chauffeurs leuk.
  Soms heb je het idee van enkele bellers: O aub kappen omdat ze elke week weer een eindeloos nutteloos gesprek hebben en dan heb jij de gave om het netjes af te doen.Waar ik ook erg mee te doen had als jij s`nachts je moeder om raad ging bellen dan dacht ik weleens o germe.Maar diepe bewondering om door weer en wind van Kampen naar Hilversum te gaan.Hopende nog heel lang en wat meer zendtijd succes en een mooie uitzending toegewenst.

  Fred Methofer says:

  Beste Astrid
  Ten eerste wil ik je feliciteren met de 500ste keer “Nachtzuster”
  Ik heb slaapproblemen dus dan wordt het vaak de radio aanzetten met “sleep” stand.
  De vragen zijn meestal interessant maar helaas mis ik vaak de antwoorden omdat ik in slaap ben gevallen.
  Twee weken geleden heb ik de stoute schoenen aan gedaan om te bellen met drie vragen.
  Tevens wilde ik een reactie geven op een dame vóór mij met de vraag waarom diegene die in intensive care terecht komen veel ervan leiden aan obesitas en nooit over roken.
  Daarover wordt geen woord gerept.
  Het is bekend dat roken je longen schaadt en diegene waarschijnlijk eerde het loodje leggen.
  Mijn hypothese is dat de virus helemaal niet van nicotine houdt, zodra hij het ruikt op de vlucht slaat.
  Als dit het geval zou zijn dan zal het nooit gepubliceerd worden.
  Het suggereren hiervan zou menigeen aan het roken zetten.
  Jouw baas zou het als muziek in de oren klinken.
  Ik ben zelf een antiroker daarom heb ik maar niets over gezegd.
  Dit terzijde.

  Mijn compliment zoals je het presenteert, ga zo door.

  Groeten
  Fred Methöfer
  N.B. en nog vele jaren!

  Peerpaul says:

  Astrid van Harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.
  Kijk vaak uit naar de uitzending.
  Door jou ben ik lid geworden van Max.,veel mensen luisteren naar de uitzending.
  Eenzame,slapeloze nachtwerkers e.d.
  Ik hoop je nog eens op TV te zien als presentatrice o.i.d. je bent er geknipt voor.
  Zaterdag zet ik mijn wekker naar om deze uitzending te luisteren.
  Groetjes
  Peer

  John14 says:

  Wat laat, maar alsnog hartelijk gefeliciteerd met de 500ste uitzending en ik hoop van harte dat er nog vele uitzendingen mogen volgen.
  Met afstand het allerbeste programma in de nachtelijke uren!