4 van de Villa over de kerstgedachte

4 van de Villa: over dingen waar we niet bij stilstaan als strandpalen en het nut van roddelen

Dingen waar we nooit bij stilstaan of zonder erbij na te denken aan voorbij lopen. Daar gaat de 4 van de Villa met Jurgen van den Berg deze week over. Staat u er bijvoorbeeld wel eens bij stil dat apen ook emoties hebben? Of dat een stadstour onder leiding van een dakloze u een hele andere kant van een stad laat zien? De podcast gaat ook over roddelen, dat heeft een negatieve lading maar wist u dat het ook nut heeft? En sta eens letterlijk stil bij een strandpaal!

Stilstaan bij strandpalen

Tijdens een strandwandeling loopt u er of straal aan voorbij of u gebruikt ze als punt langs de kust, maar u blijft er zelden bij stilstaan: strandpalen. Martijn de Groot is al jaren gefascineerd door deze palen en heeft er een fotoboek over gemaakt. Hij fotografeerde alle strandpalen langs de Nederlandse kust.

De emoties van chimpansees

Wist u dat ons DNA voor 99 procent gelijk is aan dat van een chimpansee? Dat is iets waar we niet snel bij stilstaan. Onderzoeker en hoogleraar cognitieve psychologie aan de universiteit van Leiden Mariska Kret brengt de verschillende gemoedstoestanden van de chimpansees in kaart.

Daklozentours

Deze week kwam het CBS met nieuwe cijfers over daklozen, er slapen in ons land zo’n 26.000 mensen op straat. Dat betekent dat het aantal daklozen in Nederland gedaald is, maar bij opvanglocaties merken ze daar niks van. Bernard Kregting heeft zelf een jaar op straat geleefd. Tegenwoordig organiseert hij samen met stichting Vagebond stadswandelingen met daklozen en ex-daklozen in verschillende steden.

Stilstaan bij het nut van roddelen

Roddelen, we doen het allemaal. Dat is iets waar we niet altijd bij stilstaan. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat we dagelijks gemiddeld bijna een uur kwijt zijn aan het roddelen over anderen. En dat heeft zich ook verplaatst naar de onlinewereld: op TikTok verschijnen steeds meer accounts van scholieren waar ze roddels over leraren of klasgenoten op zetten. En dan zijn er nog de populaire juice-kanalen waar zin en onzin over BN’ers is te lezen. Bianca Beersma is hoogleraar en deed er onderzoek naar.

Beluister hieronder de 4 van de Villa:

Of beluister de podcast op de site van NPO Radio 1. Het MAX-radioprogramma Villa VdB gepresenteerd door Jurgen van den Berg is van maandag tot en met donderdag te horen van 14.00 – 15.30 uur op NPO Radio 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie