Bach

333e verjaardag van Bach door heel Nederland gevierd

Componist Johann Sebastian Bach wordt op 21 maart 2018 333 jaar en dat wordt uitbundig gevierd tijdens de nationale Happy Bachdag. Op deze dag worden er door heel Nederland evenementen georganiseerd waar u genieten van de muziek van Bach. Een kleine selectie.

Bach in Dordrecht

Woont u in Dordrecht of omgeving? Dan heeft u geluk, want deze stad staat op 21 maart volledig in het teken van de Bach. Op verschillende openbare plekken spelen bekende muzikanten de stukken van de Duitse componist. Het eerste openbare concert begint om 08.00 uur in de hal van het station. Later op de dag speelt onder meer de beroemde Moldavische accordeonist Nicolae Stiuca in het stadskantoor (12.00 tot 12.45) en rond 15.30 kunt u in het Albert Schweitzer ziekenhuis luisteren naar accordeoniste Sofie de Klek.

Het is geen toeval dat beiden de accordeon bespelen, want dit instrument staat centraal tijdens deze Happy Bachdag in Dordrecht. Niet zo gek ook, want de accordeon is het favoriete instrument van Bach.

Bachdag in Utrecht

Speelt u zelf een instrument en wilt u graag meespelen tijdens het meespeel-concert in de Utrechtse Molen de Ster? Dat kan. Eerder wordt er een Bach-concert georganiseerd in Amsterdam waaraan 333 muzikanten meedoen, maar er zijn zoveel aanmeldingen, dat er nu door heel Nederlands kleinere meesspeelconcerten worden gehouden. Een daarvan is in Molen de Ster ter Utrecht. Het enige wat u hoeft te doen is een mail sturen naar roselinde@happybachdag.nl met daarin uw naam en het instrument dat u bespeelt. Het stuk dat opgevoerd wordt is het 3e Brandenburgse concert. Het evenementen duurt van 18.30 uur tot 19.30 uur.

Luistert u liever naar Bach dan dat u het speelt? Dat kan ook in Utrecht. Op 21 maart spelen veel klokkentorens in Utrecht de klanken van Bach, waaronder ook die van de Dom.

Bach ook van de partij in andere steden

Utrecht en Dordrecht zijn niet de enige steden waar de Happy Bachdag gevierd wordt. Zo wordt er in de Haagse Kloosterkerk rond 12.45 een orgelconcert gegeven ter ere van de jarige Bach. In Nijmegen kunt u in de winkel Van Nature kunt u tussen 13.30 en 14.00 uur luisteren naar een kort concert van pianiste Yukiko Hasagawa en in Amsterdam wordt er in platenzaak Concerto aandacht besteed aan Happy Bachdag.

Toegang tot alle hierboven beschreven evenementen is gratis.

Bach op NPO Radio 4

Liever niet de deur uit op 21 maart? Geen probleem, want NPO Radio 4 staat van 19 t/m 29 maart in het teken van één van Bach’s meesterwerken: de Matthäus Passion. Dit stuk vertelt het lijdensverhaal van Christus, een verhaal dat ook vaak wordt afgebeeld in de kunst. NPO Radio 4 is benieuwd wat uw favoriete kunstwerk, schilderij of beeld is waar het lijdensverhaal centraal staat en vraagt haar luisteraars om dit met de zender te delen. Van de mooiste beelden wordt uiteindelijk een compilatie gemaakt, begeleid door muziek van Bach.

Extra tip: het MAX-radioprogramma 4 de Middag draait op 21 maart 2018 extra veel Bach ter ere van zijn 333e verjaardag. 4 de Middag hoort u van 2 tot 4  ’s middags op NPO Radio 4.

(Bron: NPO Radio 4, archief, website Happy Bachdag)

Geef een reactie