Een mes wordt teruggezet in een messenblok

Zo onhygiënisch is een messenblok in de keuken en zo houdt u hem wel goed schoon

Een messenblok is een handige aanvulling voor in de keuken. Grote messen kunnen er veilig in worden opgeborgen en zijn altijd binnen handbereik wanneer u ze nodig heeft. Het is echter ook een voorwerp dat vaak overgeslagen wordt om schoon te maken. Terwijl dit wel echt nodig is. We vertellen waarom en hoe u dat doet.

Gleuven van messenblok verzamelplek voor vuil, bacteriën en schimmels

Na verloop van tijd kan er zich een hoop vuil in de gleuven van een messenblok opstapelen. Net zoals een bestekla legt u er alleen schoon bestek in, maar toch wordt zo’n la op den duur zichtbaar vies. Dat geldt ook voor een messenblok, maar dan onzichtbaar. Niet echt hygiënisch. Ten eerste staat een messenblok jaarrond op het aanrecht. Op die manier kan er stof in terechtkomen, maar ook spetters en kruimels van het voedsel dat u op het aanrecht bereidt. Daarnaast zijn de messen na het afdrogen niet altijd helemaal droog voordat u ze terugzet. Daardoor kan er vocht in de gleuven terechtkomen, waardoor schimmels en bacteriën zich sneller ontwikkelen.

Geen fris idee dat u er dan nog uw schone messen in wegzet. Daarom tijd om het schoonmaken van het messenblok voortaan in uw schoonmaakroutine mee te nemen.

Lees ook: Met deze tips blijven uw keukenmessen scherp en als nieuw

Zo zorgt u dat het messenblok minder snel vies wordt

Laat de messen voortaan na het afwassen eerst even op het aanrecht liggen voordat u ze terugplaatst. Op die manier komt er geen vocht in de gleuven terecht. Zet het messenblok daarnaast zo mogelijk even aan de kant als u op het aanrecht aan de slag gaat. Zo komen er minder kruimels of spetters in terecht. En haal de messen eens per week uit het blok en schud het blok dan goed leeg, om eventueel los vuil te verwijderen.

Hoe kan een messenblok het beste schoongemaakt worden?

Door de voorzorgsmaatregelen hierboven blijft een messenblok schoner, maar het is nog steeds nodig om hem regelmatig schoon te maken. Doe dit minstens 1 keer per maand. Haal de messen er weer uit en schud het blok leeg. Maak de gleuven schoon met een sopje van water en een klein scheutje schoonmaakazijn. Gebruik daar een dunne borstel of een ragertje voor, dat u niet te nat maakt, zodat er niet onnodig veel water in de gleuven terechtkomt. Zeker in het geval van hout is dat niet goed.

Maak vervolgens de buitenkant met een doek schoon met een sopje van water en een klein scheutje schoonmaakazijn. Probeer hierbij te voorkomen dat er opnieuw water in de gleuven terechtkomt. Droog na met een droge doek en laat het messenblok nog minstens 12 uur drogen voordat u er weer messen in plaatst. Dan kunt u er zeker van zijn dat de gleuven ook weer helemaal opgedroogd zijn.

(Bron: VT Wonen, Libelle, Kookfans. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    In vele Restaurants hebben ze een magneet strip, makkelijk schoonmaken als leeg is en je plakt ze er tegenaan.

    Blok koste ruimte en nu bijna plat aan de muur.