Met deze tips blijven uw keukenmessen scherp en als nieuw
Publicatiedatum: 28 juni 2025
Scherpe messen maken het verschil in de keuken. Niet alleen snijdt u er moeiteloos ingrediënten mee, het maakt koken ook een stuk leuker én veiliger. Maar zelfs het beste mes blijft niet vanzelf scherp. Met een beetje aandacht en de juiste tips voorkomt u botte messen, beschadigingen en onnodige slijtage.
Doe het mes niet in de vaatwasser
Om uw keukenmes goed scherp te houden, kunt u het mes beter niet in de vaatwasser doen. Het afwasmiddel en zelfs de temperatuur kan ervoor zorgen dat het mes botter wordt. Daarnaast kan het mes tegen andere dingen in de vaatwasser aankomen. Dit kan er ook voor zorgen dat het snijvlak beschadigt, en dus bot wordt.
Bruine roestvlekken op uw keukenmes zijn niet de bedoeling, maar komt wel vaak voor. Dit wordt ook wel vliegroest genoemd. Dit komt van keukengerei dat ijzer bevat, zoals een kaasschaaf of knoflookpers. Was daarom uw scherpe messen met de hand af en doe ze niet in de vaatwasser. Gebruik hiervoor warm water en afwasmiddel. Droog de messen daarna grondig af met een schone theedoek.

Kies voor de juiste snijplank
Gebruik vooral geen glazen of keramieken snijplanken. Deze kunnen ervoor zorgen dat het snijvlak sneller bot wordt. Een houten of kunststof snijplank is de beste keuze. Deze snijplanken zijn zacht voor het mes, waardoor die langer scherp blijft. Wilt u uw mes beschermen, dan is het dus goed om te kijken naar welke snijplank u gebruikt.
Naast het gebruik van de juiste snijplank, is het ook belangrijk dat u uw mes niet gebruikt om de groenten en kruiden ervanaf te vegen. Doordat u het mes over de plank schraapt, kan het snijvlak flink beschadigd raken.
Bewaar het keukenmes op de juiste plek
Het lijkt logisch om uw keukenmessen in de bestekla te leggen, maar dit is niet de beste plek als u ze goed wilt beschermen. Losse messen kunnen bot worden of beschadigd raken door contact met ander bestek. Bewaar scherpe messen daarom liever aan een magneetstrip of in een messenblok. Dat behoudt niet alleen de kwaliteit van het mes, maar is ook een stuk veiliger.
Gebruik het juiste mes voor het juiste ingrediënt
Niet elk mes is geschikt voor het snijden van stevige of harde ingrediënten. Een verkeerd mes kan beschadigen of sneller bot worden. Door het juiste mes te gebruiken voor de juiste taak, blijft het mes langer scherp én werkt u veiliger en efficiënter in de keuken. In dit artikel leggen we uitgebreid uit welk mes u waarvoor gebruikt.

Slijp uw keukenmessen
Door het gebruik van keukenmessen kan de snede na verloop van tijd omvouwen of bot worden. Om dit te voorkomen, en om snijden makkelijk en veilig te houden, is het belangrijk om uw messen regelmatig te slijpen. Zo blijft de snijrand scherp en werkt u efficiënter in de keuken.
Hiervoor kunt u een aanzetstaal of messenslijper gebruiken, al hangt daar vaak een prijskaartje aan. In een eerder artikel leggen we uit hoe u ook zonder speciale hulpmiddelen uw mes weer scherp kunt krijgen.
(Bron: Libelle, spanpan.eu, 24Kitchen, delangekeukens.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Volgens mij heeft iemand bij Max aandelen van Blokker…
Wat een geleuter
🤣😂
Geen aandelen! Maar ik heb messen van Robert Herder en die gaan echt een leven lang mee, zolang je er maar goed mee omgaat. Ja, ze zijn behoorlijk duur maar je hoeft ze maar 1 x te kopen als je ze goed behandeld. Geen glazen, keramische of bamboe snijplank maar een snijplank van beuken. Nooit in de vaatwasser en ophangen aan een magneetstrip. En niet te vergeten het heft zo nu en dan te oliën. Ik doe dat meestal om de maand en dan doe ik meteen de snijplanken. Zo blijven de planken en de heften van de messen mooi en drogen ze niet uit. Kleine moeite groot plezier
@Bren
Het heft oliën? Dat houd je toch vast? Bedoel je misschien het lemmet?
Meer dan dertig jaar verdien ik de kosten met het slijpen van koks, en keukenmessen. Bijna alle aanbevelingen in dit artikel zijn juist. Echter als mensen, waaronder ook professionals, niet juist geïnstrueerd worden omtrent het aanzetten gaat het altijd verkeerd. 1-een normaal aanzetstaal is niet voor het slijpen maar onderhouden van de snijkant, 2-diamant of keramische stalen slijpen wel en bij onjuist gebruik wordt de standtijd significant minder. 3-het is niet mogelijk om uit de hand een mes aan te zetten: wisselende hoek een vlaktedruk m.a.w. sneller bot. Ik kook nagenoeg alle dagen met verse producten en alle jaren dat ik ze gebruik zijn alleen meteen na aanschaf geslepen. Misschien is het nog mogelijk om bovenstaande info alsnog te verwerken. Met vriendelijke groet, Huub.
Pfffffffffff
sorry oud nieuws,
En gebruik ook eens een AANZETSTAAL
Wat een geneuzel.
Mes niet in vaatwasser of keukenla, want dan wordt ie bot.
Ik heb enkele Sabatiers en die gaan soms in de vaatwasser en het hete water maakt deze niet bot. Liggen altijd in de keukenla en daar worden zij ook niet bot.
Na gebruik op kunstof snijplank, altijd 3 á 4 over het aanzetstaal en blijven SCHEERMESSCHERP🤷🏼♂️
Gewoon zorgen voor een goed merk messen, ik heb zelf alles van Sabatier International (ja, was wel ff een uitgave), maar die heb ik al zeker 10 jaar nu en nooit last van botte messen. Hangen aan een magneet strip en ik heb er een aanzet ijzer bij.
Af en toe even langs het aanzet ijzer en klaar is kees.
Nooit in de vaatwasser, afwassen/spoelen met warm water en goed afdrogen.
En ik gebruik alleen houten snij planken. Afwassen met wat citroen zuur en baking soda in heet water, voor o.a. de eventuele bacteriën.
M.a.w., botte messen zijn dus NIET nodig!