keukenmes

Welk keukenmes gebruikt u voor welke taak?

Keukenmessen zijn er in allerlei soorten en maten en u heeft  waarschijnlijk ook een heel aantal in uw messenblok staan of in de keukenla liggen. Maar welke soorten messen bestaan er eigenlijk allemaal? En waar kunt u deze messen voor gebruiken? Wij zetten de meest voorkomende voor u op een rij. 

Koksmes

Dit mes is een basismes dat in elke messenset is te vinden, grote kans dus dat u er ook één bezit. Een koksmes kunt u het best gebruiken om verschillende producten zoals vlees, vis, groenten en kruiden mee te halveren of mee in blokjes (brunoise) te snijden.

koksmes

Het koksmes.

Broodmes

Een ander veelgebruikt mes is het broodmes. Deze kunt u herkennen aan zijn lange, gekartelde vorm. Deze kartels voorkomen dat het brood wordt platgedrukt tijdens het snijden. Naast het snijden van brood is dit mes ook erg geschikt om taart en harde soorten fruit, bijvoorbeeld meloen, mee te snijden.

broodmes

Een broodmes.

Vleesmes

De naam van dit mes verklapt het al: een vleesmes is bedoeld om vlees mee te snijden. Gebruik dit mes echter niet om vlees met bot mee te snijden, dat tast het materiaal van het mes namelijk aan.

Groentemes

Naast een vleesmes bestaat er ook een mes dat specifiek is bedoeld om groenten mee te snijden: het groentemes. Ondanks dat de meeste groentesoorten prima zijn te snijden met andere soorten messen, zoals het koksmes, is het wel handig om een echt groentemes in uw la te hebben liggen. Dit mes is namelijk dunner dan andere messen en zorgt er daardoor voor dat hardere groenten niet breken tijdens het snijden.

Hakmes

Het hakmes is met zijn grote vierkante lemmet waarschijnlijk het grootste en opvallendste mes in uw messenblok. Zoals de naam al zegt is dit mes uitermate geschikt om mee fijn te hakken. Doe dit bijvoorbeeld met hardere groentesoorten. Verder is een hakmes ook erg geschikt om vlees, zoals spareribs mee in stukken te verdelen.

hakmes

Een hakmes.

Officemes

Een officemes klinkt misschien niet bekend, maar u bezit dit mes hoogstwaarschijnlijk wel. Dit mes is eigenlijk de kleinere variant van het koksmes en dient dan ook voor verschillende doeleinden. Zo kunt u er bijvoorbeeld heel goed een appel mee schillen of een ui mee snipperen.

Touneermes

Dit mes is heel geschikt als schilmes. Maar naast schillen is dit mes ook handig om groente en fruit mee te modelleren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het in gelijke vorm snijden van stukken appel, aardappel of wortel.

Universeel keukenmes

Dan bestaat er ook nog het universele keukenmes. Deze alleskunner lijkt op het officemes, maar heeft een langer lemmet. Dit mes kunt u voor allerlei zaken inzetten, snij er bijvoorbeeld groenten of fruit mee, of gebruik hem om vlees en vis mee schoon te maken. Het universele keukenmes is vooral handig voor wanneer u een koksmes net iets te groot vindt.

(Bron: Culy.nl, Knives and Tools)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Miss says:

  Goedemiddag. Is het mogelijk om voor de herkenbaarheid bij alle soorten messen een afbeelding te plaatsen?

  1. Wuls de 3e says:

   Hele goede vraag !

 2. Mery Westbroek says:

  Zonet zag ik een uitzending van Radar over de verkoop van gevaarlijke messen aan minderjarigen.
  Gezien het aantal steekincidenten heeft de burgemeester van Zaanstad maatregelen genomen, hij kwam erachter dat kinderen met grote messen van Action rondliepen. Action verkoopt ze niet meer aan kinderen onder de 16 jaar, ook Hema en blokker sloten zich aan. De Vomar had vorige week sets met grote messen in het aanbiedingsschap liggen. De bedrijfsleider vond het niet nodig maatregelen te nemen. Ik stuurde een bericht naar de krant, de volgende dag berichtte de krant dat Vomar ze niet meer aan kinderen zou verkopen.
  Conclusie: blijf met uw kinderen in gesprek over dit onderwerp, want het zal je gebeuren dat jouw kind gestoken wordt of zelf iemand steekt.