herfst

Blaadjes verkleuren en vallen dit jaar zeer laat door warme herfst

Als de Sint in het land is hebben de meeste bomen hun blad normaal inmiddels verloren. Dit jaar is dat anders. Door stabiel warm herfstweer zit er nog relatief veel blad aan de bomen. Ook de bladverkleuring is dit jaar later, meldt de website Nature Today.

Warme herfst en uitblijven herfststorm

Als wordt gekeken naar de cijfers van 300 jaar temperatuurmetingen, dan is te zien dat we dit jaar een warme herfst hebben. Pas op de laatste dag van oktober is de eerste zeer lichte nachtvorst gemeten in De Bilt. Er zijn verder geen extreem koude of warme periodes geweest. Ook is volgens Weeronline voor het tweede achtereenvolgende jaar een officiële herfststorm uitgebleven. Gemiddeld komt het eens in de 6 jaar niet tot een herfststorm. Door het stabiele herfstweer zit er nu, eind november, nog steeds veel blad aan de bomen. Op basis van gegevens uit De Natuurkalender en GrowApp is de herfst van 2019 dan ook als zeer laat gekwalificeerd.

Verschillen per boomsoort

Boomsoorten zoals witte paardenkastanjes en linden zijn al wel kaal volgens Nature Today. Berken, elzen, walnoten, acacia’s en hazelaars verliezen rond deze tijd pas hun bladeren. De meeste beuken en eiken hebben echter nog volop blad.

U kunt ook meehelpen

Om te kunnen bepalen hoe vroeg of laat de herfst is, moet een vergelijking worden gemaakt met het verleden. Via De Natuurkalender zijn veel historische waarnemingen beschikbaar van het moment waarop herfstverschijnselen zich voor hebben gedaan. Het Nederlandse waarnemingsnetwerk met waarnemingen van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur bestaat sinds 1868. Ook u kunt via de website uw waarnemingen doorgeven. Hetzelfde geldt voor de GrowApp. Hiermee kunt u een timelapse filmpje maken van hoe de natuur om u heen door de seizoenen en jaren heen verandert. Dit door regelmatig foto’s te nemen met uw smartphone van dezelfde plaats. Met uw foto’s helpt u wetenschappers die het effect van klimaatverandering op de natuur bestuderen.

(Bron: ANP, Nature Today)

Geef een reactie