Een verstopte regenpijp? Zo voorkomt u het en zo lost u het op

Als een regenpijp niet goed zijn werk doet, kan dat vervelende consequenties hebben. Er kan water blijven staan op het dak, met alle gevolgen van dien, of het water stroomt bij hevige regenval over de dakgoot en langs de regenpijp over muren. Dat kan schimmel en houtrot in de hand werken of zelfs zorgen voor lekkage. Door de regenpijp te reinigen kunt u dit oplossen en in de toekomst voorkomen.

Zo herkent u een niet goed functionerende regenpijp

In 1e instantie zult u het niet meteen merken wanneer er blad en vuil als mos en vogelpoep in de regenpijp terecht komt. Blijft dit zich echter ophopen, dan kan het regenwater op den duur niet goed meer afgevoerd worden. Dat komt dan in golven over de dakgoot gestroomd en / of loopt langs de regenpijp en buitenmuur naar beneden. Buiten dat het niet goed is voor muren of houtwerk, kan het ervoor zorgen dat de grond wegslaat of beplanting beschadigd raakt. Ook kan er veel druk op de regenpijp komen te staan, waardoor die in het ergste geval zelfs kan breken.

wateroverlast
Lees ook: 10 tips tegen wateroverlast in de tuin

Voorzorgsmaatregelen

Om te voorkomen dat het zover komt, kunt u het beste jaarlijks na de bladval de dakgoot (laten) reinigen. Als u het zelf doet, moet u er een ladder voor op, wat het niet het meest gemakkelijke klusje maakt. In een eerder artikel leggen we uit hoe u het schoonmaken van de dakgoot goed en vooral veilig doet. Door naast de dakgoot ook meteen de regenpijp zelf te reinigen, voorkomt u dat die op een later moment verstopt raakt. U kunt dit doen door een ontstoppingsveer of trekveer door de regenpijp te halen of met een hogedrukreiniger de regenpijp door de spuiten. Om voortaan geen overlast meer te ondervinden na bladval, kunt u er ook voor kiezen de dakgoot af te dekken met speciale dakgootbeschermers. En / of een bladrooster te plaatsen voor de regenpijp zelf.

regenpijpVerstopte regenpijp verhelpen

Het hangt van de plek en de aard van de verstopping af of u die zelf kunt verhelpen of dat u het moet laten doen. Om erachter te komen waar de verstopping zit kunt u een lange stok of ontstoppingsveer gebruiken. U voelt zo meestal waar u niet meer verder kunt. Helaas komt het ook soms voor dat de verstopping onder de grond zit. In sommige gevallen is het handiger om het door een professioneel te laten verhelpen, maar anders kunt u de volgende stappen doorlopen: maak de eventuele dakgoot en het gat naar de regenpijp vrij van vuil en bladeren. Prik dan met een ontstoppingsveer of lange stok van boven naar beneden. Doe dit zonder kracht te zetten, anders kunt u de pijp beschadigen. Zitten er scherpe bochten in de regenpijp, dan is dit niet altijd mogelijk. U kunt dan soms wel de regenpijp doorzagen, zodat u er vanaf een ander punt bij kunt. U kunt hem vervolgens eenvoudig weer repareren met een tussenstuk (reparatiemof) dat bij bouwmarkten te koop is.

Spoel de regenpijp vervolgens na met een hogedrukspuit (eventueel met een speciale ontstoppingsset), om hem geheel te reinigen. Het handigste is het om dat van boven naar beneden te doen, maar het kan eventueel ook van beneden af, dan hoeft u niet met de hogedrukspuit de hoogte in. Gaat de regenpijp rechtstreeks het riool in, dan kunt u hem eventueel onderaan doorzagen en vervolgens met een reparatiemof weer repareren.

Als u toch bezig bent, kunt u ook meteen een regenton aansluiten op de regenpijp. In een eerder artikel vertellen we meer over de voordelen daarvan.

(Bron: HLN.be, VT Wonen, Univé, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie