geurstokjes

Zo gaan geurstokjes langer mee

Geurstokjes geven elke ruimte in huis een heerlijke geur. U kunt per vertrek een favoriete geur neerzetten en de flesjes staan vaak nog leuk ook. Het nadeel is alleen dat de geuren geen eeuwig leven beschoren zijn. Zo zorgt u ervoor dat ze langer meegaan.

Halveer het aantal stokjes

In de verpakking worden vaak behoorlijk veel stokjes meegeleverd, maar die hoeft u natuurlijk niet allemaal tegelijk te gebruiken. Door maar de helft van de stokjes in het flesje te zetten wordt er minder geur afgegeven en gaat de vloeistof langer mee.

geurstokjes

Draai de stokjes om

Om uitdrogen van de stokjes tegen te gaan, werkt het goed ze af en toe om te draaien. De stokjes blijven de geur dan beter verspreiden.

Vervang de geurstokjes

Als u bent begonnen met de helft van de geurstokjes, dan kunt u ze door de overgebleven stokjes vervangen als ze de geur minder goed beginnen door te geven. Dat gebeurt soms als de stokjes verzadigd zijn. U merkt dan dat de geur minder intens wordt.

Aanvullen met water

Soms kunt u de geur wat langer vasthouden door als het flesje bijna leeg is een heel klein beetje water toe te voegen. De geur kan hier iets lichter door worden, maar blijft zo wel net wat langer aanwezig.

Zet geurstokjes op de juiste plek

Ook externe factoren als warmte en zonlicht zijn van invloed op de levensduur van de geurstokjes. Zorg er daarom voor dat ze niet te dicht in de buurt van de verwarming of vol in de zon staan. De ventsterbank is vanwege die reden bijvoorbeeld niet de meest ideale plek. Niet alleen vervliegt de geur op zo’n plek, hij kan er ook onaangenaam door veranderen.

kaarsen
Lees ook: Hoe gezond zijn die gezellige kaarsen eigenlijk?

Keerzijde van geurstokjes in huis

Geurstokjes hebben een positieve invloed op ons gemoed, omdat een huis dat lekker ruikt een behaaglijk gevoel geeft. Toch hebben de stokjes ook een keerzijde. Soms bevatten de vloeistoffen chemische stoffen en sowieso kan niet iedereen even goed tegen geuren in huis. Bij sommige mensen hebben ze een irriterende werking op de luchtwegen en ogen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld branders, wierook of kaarsen wordt de vloeistof van geurstokjes niet verhit, dus het is wel een minder schadelijke optie voor in huis. U kunt het geurwater ook nog zelf maken, door aan water een essentiële olie naar keuze toe te voegen en de geur wat subtieler te houden dan bij de meeste kant-en-klare flesjes het geval is.

geurstokjes

Daarnaast is het voor een gezond binnenklimaat onontbeerlijk om goed te blijven ventileren. Zelfs als het buiten koud is.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Libelle, Duurzaam Thuis, archief)

Geef een reactie