vensterbank

Zet deze dingen liever niet op de vensterbank

Een lege vensterbank oogt misschien wat kaal, maar er veel spullen op plaatsen komt juist weer rommelig over. Het kan daarom geen kwaad om eens kritisch te kijken wat u erop neerzet. Daarbij is het goed om u te bedenken dat bepaalde dingen minder geschikt of zelfs gevaarlijk zijn op die plek.

Spullen die licht tegen houden

Tegen eventuele inkijk is het wel prettig, maar verder is het zonde om de vensterbank vol te bouwen met grote objecten, die veel licht tegenhouden. Zo kan het onnodig donker worden in huis.

Etenswaren

Zeker wanneer er zich een verwarming onder bevindt, is de vensterbank niet de plek om verpakkingen van koekjes, snoepjes en andere etenswaren als fruit te plaatsen. Ze warmen dan op, wat tot eerder bederf leidt en ook staan ze bloot aan zonlicht. Wat vaak ook niet bevorderlijk werkt. Bij kou kan het dicht bij het raam juist weer kouder worden en sterk schommelende temperaturen zijn niet voor al het voedsel even goed. Bovendien kan het plaagdieren aantrekken, die op de etensluchtjes afkomen.

Gevoelige kamerplanten

Sommige sterke kamerplanten kunt u prima op de vensterbank plaatsen, maar voor lang niet alle planten is dit de beste plek. Het is daarbij van belang hoeveel licht ze op die plek krijgen en hoe het met temperatuurverschillen zit. Een raam op het noorden biedt niet genoeg licht voor een cactus en andere planten die veel licht nodig hebben. Andersom is een vensterbank bij een raam op het zuiden teveel van het goede voor veel planten die normaal van een meer tegen de zon beschutte plek houden. Ook kan het er ’s winters, zo dicht bij het glas flink koud worden. Of door de verwarming juist erg warm. Met de bijkomende lage luchtvochtigheid is dat voor veel planten een slechte combinatie. In ons kamerplantenoverzicht vindt u de geschikte standplaats voor heel veel planten.

gootsteenkastje
Lees ook: Deze producten kunt u beter niet in het gootsteenkastje bewaren

Een vaas met bloemen

De vensterbank is een mooie plek om spullen in de schijnwerper te zetten, maar om meerdere reden niet geschikt voor een bos bloemen. Ten 1e vanwege de wisselende temperaturen. Daarnaast ook vanwege tocht en het teveel aan zonlicht, waardoor een boeket veel sneller verwelkt dan wenselijk. In een eerder artikel geven we tips om bloemen juist langer vers te houden.

Lichte en breekbare spullen

Op een (smalle) vensterbank is de kans aanwezig dat spullen omvallen. Hetzij omdat u erlangs loopt, hetzij door een windvlaag vanuit een geopend raam. Plaats er daarom liever geen spullen op die erg licht of breekbaar zijn.

Spiegels of reflecterende voorwerpen

Een spiegel of ander reflecterend voorwerp kan wanneer de zon erop staat een gevaar vormen, wanneer het zonlicht naar binnen gereflecteerd wordt. In het ergste geval kan het er namelijk voor zorgen dat de lichtstraal iets in huis vlam laat vatten.

Kaarsen

Onder invloed van zonlicht en de warmte van de verwarming onder een vensterbank kunnen kaarsen zacht worden, of zelfs smelten. Daardoor worden ze minder goed of zelfs helemaal niet meer bruikbaar.

Schoonmaakmiddelen

Ook schoonmaakmiddelen zijn gevoelig voor grote temperatuurverschillen. Waardoor ze minder effectief hun werk doen. Plaats ze daarom niet in de ventsterbank, maar op een plek met stabielere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het gootsteenkastje.

(Bron: Roomed, Margriet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Hanneke60 says:

    Ik heb nog nooit schoonmaakspullen op een vensterbank neergezet, vind dit een beetje rare tekst
    bij mij staan ze waar ze horen namelijk in het gootsteenkastje.
    ook een vaas bloemen zet ik nooit in de vensterbank altijd op de grond of op een tafeltje

  2. Milaka says:

    Sja Hanneke, dat doe ik ook nooit maar niet alle tips uit de artikelen zijn op iedereen van toepassing.. wellicht zijn er mensen die wel wat aan hebben aan de vensterbanktips ..