Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar moet bestreden worden voor hij zich over Nederland verspreidt

Voor het tweede jaar op rij zijn er in ons land Aziatische hoornaars opgedoken. Ondanks dat een steek van dit dier zeker geen pretje is, hoeven mensen zich geen hele grote zorgen te maken, maar aangezien deze wespensoort een grote bedreiging vormt voor onze inheemse honingbij, is er haast geboden om verdere uitbreiding te voorkomen.

Bedreiging voor bijen en hommels

Er zijn tot nu toe met zekerheid 2 nesten van de Aziatische hoornaar aangetroffen in Nederland. Na het nest in Dreischor in 2018 is er dit jaar ook een nest opgedoken in Vlaardingen. Organisaties als de NVWA en Stichting platform Stop invasieve exoten roepen op tot opperste alertheid. De Aziatische hoornaar staat op de lijst met dieren die vernietigd moeten worden, aangezien hij een grote bedreiging vormt voor bijen en hommels. En daarmee voor het Nederlandse ecosysteem.

Publiekscampagne

Stichting platform Stop invasieve exoten roept minister Schouten op om snel een publiekscampagne te starten, zodat Nederlanders de Aziatische hoornaar beter herkennen. Hoe beter mensen hem kennen en hun waarnemingen doorgeven, des te sneller de in Nederland aanwezige exemplaren vernietigd kunnen worden is het idee. Volgens het platform is de kans namelijk groot dat de bijen etende wespen inmiddels op meer plekken in het land zitten, maar dat die nog niet zijn opgemerkt. Als er nu niet op grote schaal wordt ingegrepen, kunnen de wespen zich in het ergste geval over het land verspreiden, terwijl zij nu wellicht nog uit te roeien zijn.

Zo herkent u de Aziatische hoornaar

In Nederland kennen we 2 soorten Hoornaars: de voor bijen ongevaarlijke inheemse Europese Hoornaar en de veel zeldzamere Aziatische Hoornaar, een invasieve exoot. De Aziatische hoornaar is bijna 2 keer zo groot dan een normale wesp en is grotendeels zwart. Alleen het achterste gedeelte van zijn lijf en het onderste gedeelte van zijn poten zijn geel.

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar.

De gewone, inheemse hoornaar onderscheidt zich hiervan met een roodachtige gloed en geheel roodachtige poten.

Aziatische hoornaar

Europese hoornaar.

Beide hoornaars zijn op zich niet agressief richting mensen. Ze komen ook niet op zoetigheid af, zoals gewone wespen. In principe zullen ze u dan ook niet zo snel aanvallen, tenzij u zich in de buurt van hun nest bevindt. Als u minstens 5 meter afstand houdt van een hoornaarsnest en buiten de aanvliegroute blijft, loopt u de minste kans op een steek van een (Aziatische) hoornaar.

Wat te doen na een steek

Wordt u toch gestoken, dan is dat alleen gevaarlijk als u allergisch bent voor wespensteken. Wel kan de steek wat branderiger aanvoelen dan die van een gewone steek. Dat komt door het stofje acetylcholine dat in het gif zit. Het gif is echter minder krachtig. Wanneer u wordt gestoken, kan het helpen de plek van de steek te koelen en zo nodig een paracetamol te nemen. Bij een steek in de mond of keel is extra alertheid geboden en kunt u het beste direct 112 bellen. Als u meer dan 20 keer gestoken wordt of een extreme reactie ondervindt is het ook zeker raadzaam uw arts of het ziekenhuis te bezoeken.

Geef uw waarneming door

Als u vermoedt een Aziatische hoornaar te zien, dan helpt u mee door er een zo duidelijk mogelijke foto van te maken en deze op waarneming.nl te plaatsen. Daar worden de meldingen bijgehouden. Na een waarneming controleert het EIS Kenniscentrum Insecten of het inderdaad om de Aziatische hoornaar gaat. Vervolgens wordt het nest opgespoord en vernietigd.

Lees ook: Dokter Ted over wespenallergie.

(Bron: ANP, waarneming.nl, vlaardingen24.nl, Radar, Rode Kruis)

Geef een reactie