inductie

Overschakelen van gas op inductie? Houd hier dan rekening mee

Eén van de manieren om minder gas te gebruiken is om over te stappen naar koken op inductie. In plaats van gas wordt er dan elektriciteit gebruikt. Dat heeft verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten ze op een rij.

Voordeel: koken op inductie is veiliger

Er komen geen vlammen aan deze manier van koken te pas. U loopt dus niet het risico dat er bijvoorbeeld per ongeluk een theedoek of pannenlap in brand vliegt. Ook hoeft u zich niet meer af te vragen of u het gas aan heeft laten staan. Doordat er geen vlammen zijn, komen er ook geen verbrandingsgassen vrij en blijft de lucht schoner. Als u voor een bepaald soort inductieplaat kiest, kunt u zelfs instellen hoe lang het gerecht verwarmd wordt. Daarnaast wordt de plaat zelf nauwelijks warm en koelt hij na gebruik snel weer af. Een laatste voordeel van inductie met betrekking tot veiligheid is het kinderslot dat het bevat. Daardoor kunnen kinderen de platen niet uit zichzelf aan zetten. Dit kan ook ingezet worden in het geval van bijvoorbeeld een dementerende huisgenoot.

Voordeel: er gaat vrijwel geen warmte verloren

Bij het koken op inductie wordt gewerkt met elektrische spoelen die, wanneer u de inductiekookplaat aanzet, een magnetisch veld onder de pan genereren. Door weerstand van de magnetische bodem komt warmte (hitte) vrij. De pan wordt alleen verhit als hij op de plaat staat. Staat er geen pan op, dan doet de plaat het ook niet. Er is daarbij geen warmte verlies, want alle warmte gaat de pan in. Daarnaast wordt alleen de plaat onder de pan warm. Inductie is door het geringe warmteverlies daarom energiezuinig. Het energieverlies betreft 10 tot 20 procent en bij het koken op aardgas is dat 40 tot wel 50 procent.

Voordeel: makkelijk schoon te maken

Een inductiekookplaat is gemakkelijk schoon te maken. En dat is een voordeel voor wie wel van koken houdt, maar minder van schoonmaken. Eenvoudig betekent overigens niet dat u niet moet opletten. Want een kras op de plaat is zo gemaakt en dat kan invloed hebben op de werking van de plaat.

Inductiekookplaat schoonmaken
Lees ook: Zo krijgt u een inductiekookplaat eenvoudig schoon

Voordeel: het kookt sneller op inductie

Kiest u voor een inductieplaat met een boosterfunctie, dan kunt u voedsel sneller verwarmen. Daarmee gaat de verhitting tot wel 30 procent sneller.

Nadeel: er zijn soms nieuwe pannen nodig

Pannen hebben een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Een pan zonder magnetische bodem wordt niet warm. Gelukkig zijn veruit de meeste pannen voorzien van een magnetische bodem. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij pannen van koper, rvs en gietijzer. U kunt controleren of een pan geschikt is voor koken op inductie aan de hand van de verpakking of het spoelteken. Kan dit niet, omdat u de verpakking bijvoorbeeld niet meer heeft? Dan kunt u ook testen of een magneet aan de bodem van de pan blijft kleven. Zo ja, dan is de pan geschikt voor op een inductiekookplaat.

Nadeel: koken op inductie is duurder

De gasprijzen stijgen, maar vooralsnog is koken op elektriciteit duurder dan op gas. Daarnaast krijgt u te maken met de aanschafkosten van de inductieplaat. Voor een eenvoudig exemplaar bent u al snel over de 200 euro kwijt en voor grotere en geavanceerdere platen betaalt u een veelvoud daarvan.

Nadeel: er is een speciale groep in de meterkast nodig

Als uw aansluiting te licht is voor een inductiekookplaat dan loopt u de kans dat de stoppen doorslaan. Voor het koken met een inductie kookplaat is een speciale groep in de meterkast nodig. Heeft u die niet, dan moet die (door een elektricien) worden ingebouwd.

Nadeel: sommige pacemakers zijn gevoelig voor de magnetische straling

De meeste pacemakers zijn bestand tegen elektromagnetische straling afkomstig van huishoudelijke apparatuur, maar sommige exemplaren zijn hier gevoeliger voor. Overleg dit voor de zekerheid met uw cardioloog.

(Bron: Margriet, 24Kitchen, Brugman, ATAG, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (9)

 1. Heer Bommel says:

  Wij moesten 10 jaar geleden omschakelen van gas naar inductie vanwege het feit dat wij naar het platteland in Duitsland verhuisden.
  En wij vinden inductie fantastisch. En zeker veiliger dan gas. Want precies zoals in het artikel staat wordt alleen dat deel van de plaat heet waar de pan op staat; je kunt de tijd instellen (bij die van ons van 1 pit maar je kunt kiezen welke); als je de pan van de plaat neemt, gaat de plaat na korte tijd vanzelf uit. Wij zijn al wat ouder en al die zaken verhogen ook de veiligheid bij het koken.

  De inductieplaat was een afgeprijsde bij Ikea en koste geen €200.
  Inderdaad moet je wel pannen hebben met een magnetische bodem. Maar de pannenset die we daardoor moesten aanschaffen was destijds maar €100.

  Een paar jaar geleden kocht ik in Spanje een espresso-koffiepotje voor op inductie. Dacht ik. Thuis bleek die niet magnetisch. Maar met een truc doet ie het toch. Ik zet eerst het blik waarin ik de koffie heb op de pit en het espresso-potje ertegenaan. Als de pit start, schuift ik het espresso-potje op de pit en dan functioneert het ook. Ik heb geen idee waarom, maar het werkt bij dit potje in ieder geval.

 2. Dolco says:

  Wij koken al 15 jaar op inductie. Zou het nooit meer anders willen. Het is snel,schoon en superveilig.

 3. Erik S. says:

  Behalve een pacemaker kan ook een neurostimulator van een DBS systeem gevoelig zijn voor inductie kookplaten. Dit hangt af van de sterkte van het electromagnetische veld van de kookplaat en de afstand hiervan tot de neurostimulator. De sterkte van het EM veld neemt af met het kwadraat van de afstand. De neurostimulator kan uitschakelen door de veldsterkte of zelfs schade ondergaan. Afstand houden tot de kookplaat houden is niet overbodig indien u een neurostimmulator draagt.

 4. Knookje says:

  Als je op gas gekookt hebt, dan kan de bodem van je pannen bol zijn gaan staan. Ook al zijn ze dan misschien magnetisch, als ze geen goede aansluiting op de kookplaat hebben, dan zal je toch echt nieuwe pannen moeten aanschaffen.

  1. Amar says:

   Ik begrijp dat je met inductie matjes je gas pannen kunt blijven gebruiken?

 5. Muisje6 says:

  Ik hoorde in de winkel van Blokker dat er inductie matjes te koop zijn bij hun (induction mate) en heb sinds kort ook een inductieplaat.
  Het gaat geweldig met die matjes, ook met magnetische pannen die ik gebruikte op gas.

  blokker.nl/the-original-induction-mate—inductiemat—set-van-3/2118073.html

  Je kunt alleen de boosterstand niet gebruiken, dat is te heet.

 6. G.H. Kwee says:

  Groot nadel is dat een wadjan/wok altijd een vlakke bodem moet hebben bij gas gaat de vlam er mooi om heen en je kunt dan ook nog flamberen maar ja ik kook erg graag (door mijn cultuur)

 7. dragon says:

  in een gasgestookte centrale moet om bv 3KWatt bij de consument te produceren , in de centrale 9Kwatt aan gas gestookt worden,
  Want de totale verliezen inclusief transport zijn enorm
  Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.
  Er wordt echter een klein beetje gecompenseerd doordat er bij een inductiekookplaat zuiniger omgegaan wordt met electra als bv een halogeen kookplaat

 8. rozemarijn13 says:

  Er wordt een heleboel onzin verteld over pannen, ook in winkels.
  Ik heb jarenlang voor Atag gewerkt. Een pan kan rustig op gas gebruikt zijn. ( ik heb in het verleden wel gekookt met een suikerklontje onder de pan. Suiker smolt niet water kookte wel) Een dikke bodem zegt niet alles. Wel de soort laagjes die in de bodem zitten. Plaatstaal en gietijzer zijn altijd geschikt. Gewoon uitproberen. Wel moet de pan een minimale doorsnede van 10cm hebben. Dit is een beveiliging.