Volkstuinen

Volkstuinen steeds zeldzamer

Over populariteit hebben volkstuinen niet te klagen, maar toch verdwijnen ze op steeds meer plekken. De wachttijden worden almaar langer, doordat het aantal hectares voor volkstuinen steeds meer afneemt.

Wachtlijsten

Moestuinieren is ontzettend populair, maar niet iedereen heeft er plek voor bij de eigen woning. In dat geval kan een volkstuin uitkomst bieden, maar het wordt steeds lastiger om er eentje te bemachtigen. Het aanbod is kleiner dan de vraag en veel volkstuinverenigingen kennen lange wachtlijsten. Het aanbod wordt daar helaas niet op aangepast, maar is zelfs nog aan het verkleinen. Vooral in de Randstad heerst er schaarste, meldt de landelijke organisatie voor hobbytuinders, de AVVN.

Huizenbouw

In veel steden moeten volkstuinen wijken voor huizenbouw, zoals in Amsterdam, Rotterdam en Leiden. Ook worden volkstuinen opgeofferd voor de aanleg van bijvoorbeeld sportvelden, rotondes of de bouw van een crematorium, zoals in Heerhugowaard het geval is. Ben Rooseboom de Vries van de Heerhugowaardse volkstuindersvereniging De Groene Waard vindt dat gemeentebestuurders weinig oog hebben voor het belang van moestuinen. “Ik snap wel dat die grond soms heel veel geld kan opleveren, maar zo’n volkstuincomplex is gewoon hartstikke belangrijk. Het is niet oubollig. Wij kunnen de kinderen laten zien dat aardappelen en bloemkolen niet uit de supermarkt komen, maar hier uit de grond.”

Interessante locaties

Ruud Grondel, voorzitter van de AVVN, heeft een tip voor de toekomst van volkstuinierders. “Zorg dat anderen ook welkom zijn. Wees een park niet alleen voor jezelf, maar ook voor de stad.” Vaak is het namelijk niet alleen een kwestie van geld, maar speelt ruimte en bereikbaarheid een rol. “Vaak is de stad in de loop der jaren om de tuinen heen gegroeid, ze zitten in het weefsel. Het zijn nu interessante locaties voor stadsplanners.”

(Bron: NOS)

Geef een reactie