velours

Vlekken op velours of fluweel, hoe krijgt u die weg?

Fluweelzachte stoffen, zoals velours, zien we tegenwoordig veel terug in meubelwinkels. Het straalt luxe en warmte uit en bovendien zijn deze stoffen er in werkelijk alle kleuren die u kunt bedenken. Heeft u een meubel in huis met dergelijke bekleding? Zo krijgt u vlekken er snel en moeiteloos uit.

Komt snel in actie

Bij vlekken is het zaak om snel in actie te komen, het maakt niet uit waar ze vlek op zit. Ook bij een vlek op uw meubelen van velours of een aanverwante stof, is het handig om niet te lang te wachten. Begin in elk geval met een doek met lauwwarm water. Probeer niet te hard te deppen of te wrijven, maar druk de doek liever een tijdje op de vlek. Vaak is dit al voldoende, omdat dit soort stoffen beter vuil en water afstoten dan andere stoffen.

Afwasmiddel

Gaat de vlek niet weg, of ziet u een oude vlek? U kunt er dan voor kiezen om een sopje te maken met wat afwasmiddel. Dep dit op de vlek en wacht even. Als het goed is, verdwijnt de vlek. Heeft u te veel zeep gebruikt? Dep de plek dan na met een vochtige, schone doek. Doe ook dit niet te hard, wan dat is niet goed voor de stof.

dierenharen
Lees ook: Dierenharen van meubels, vloeren en kleding verwijderen

Onderhoud

Bovenstaande manieren zijn eigenlijk de enige 2 methodes die u nodig heeft zodra u een vlek ziet. Gaat het er echt niet uit? Informeer dan bij de winkel waar u het meubel heeft gekocht. Zij kunnen u advies op maat geven.

Hier kunt u ook terecht voor tips over onderhoud, al is dat bij meubelen van dit soort stoffen ook best eenvoudig. Met goed stofzuigen komt u al een heel eind, net als met een speciale fluweelborstel. deze borstel zorgt ervoor dat de vezels van de stof allemaal dezelfde kant op staan, wat een mooi beeld geeft.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om uw meubel af en toe te laten reinigen met een stoomapparaat. Dat werkt ook goed.

(Bron: Flinders, archief, Martha Stewart. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie