inkijk

Veel inkijk in de tuin? Op deze 11 manieren kunt u hem afschermen voor meer privacy

Wie graag vrij wil zitten in de tuin, zonder inkijk, heeft veel keuze om extra privacy te creëren. We zetten 11 mogelijkheden op een rij om de tuin af te schermen.

Met (lei- of vorm)bomen

Met 1 of meer bomen kunt u de inkijk van buiten de tuin aanzienlijk beperken. Vooral als er hogere gebouwen om u heen staan en een schutting niet afdoende is. Door te kiezen voor groenblijvende bomen, heeft u jaarrond extra privacy. Maar u kunt er ook voor kiezen om een groenblijvende boom op een strategische plek te zetten, zodat u zoveel mogelijk vrij zit, en daarnaast voor bladverliezende / voorjaarsbloeiende bomen te kiezen. Op die manier kunt u ook genieten van mooie bladverkleuringen in het najaar en / of bloesem in het voorjaar.

Plaats de bomen niet alleen langs de randen van uw tuin, maar bijvoorbeeld ook bij de plek waar uw tuinset of zitje staat. Door te kiezen voor lei- of vormbomen, kunt u ze met snoei binnen de perken houden, terwijl u toch van optimale afscherming geniet. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een leiplataan, leilaurier, leiphotinia of een leisteeneik. Of kies voor een boomsoort die wel privacy geeft, maar niet te groot wordt. Zoals de bolacacia, fluweelboom of krentenboompje.

Met een Schutting

Een schutting is een snelle en makkelijke manier om de inkijk in de tuin weg te nemen. Die hoeft niet per se van hout te zijn. Er zijn ook (betaalbaardere) alternatieven mogelijk, zoals een schutting van wilgen, rotan of riet. Vindt u het minder aantrekkelijk om tegen een schutting aan te kijken, doe dan inspiratie op met ons artikel over het aankleden, versieren en opvrolijken van schuttingen. Tegen een schutting kunt u bijvoorbeeld ook verticaal tuinieren. Het is soms niet eens nodig rondom de gehele tuin een schutting te plaatsen. Soms is het al genoeg om slechts een deel van de tuin af te schermen.

inkijk

Met een haag

In plaats van een schutting kunt u ook kiezen voor het aanplanten van een haag. Kies dan wel voor een groenblijvende soort, anders heeft u ’s winters alsnog te maken met inkijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor taxus, conifeer of laurierkers (op onderstaande foto). Of voor een kant-en-klaar-scherm met bijvoorbeeld een klimplant als klimop of Toscaanse Jasmijn.

groenblijvers
Lees ook: Wintergroene planten: met deze groenblijvers heeft u ook ’s winters kleur in de tuin

laurierkersSchermen

Ook een goede optie, om plaatselijk eenvoudig inkijk weg te nemen, is het plaatsen van een (inschuifbaar) scherm. Naast inkijk kunnen dergelijke schermen ook wind tegenhouden.

Een overkapping

Met een overkapping creëert u een plek waar u ook met slechter weer kunt zitten. Het zorgt er tevens voor dat u er lekker uit het zicht zit. Hij kan op verschillende plekken in de tuin geplaatst worden. Zo kan hij ten 1e als verlengstuk van het huis fungeren. Kies dan voor een overkapping aan het huis zelf. Heeft u een grotere tuin of wilt u het zicht in de tuin zelf onderbreken, dan kan de overkapping in het midden van de tuin komen. Achter in de tuin is ook een goede optie. Eventueel in combinatie met een schuur of een deur in de schutting. In een eerder artikel geven we tips voor de aanleg ervan.

Met een tuinhuis

Een tuinhuis neemt een groot deel van de inkijk weg en kan ook meteen gebruikt worden als opslagplaats voor uw tuinmeubelen en andere benodigdheden die u voor de tuin nodig heeft.

Pergola

Door een pergola te plaatsen en die te laten begroeien met klimplanten zoals blauweregen, Clematis of een klimroos, zorgt u ervoor dat de inkijk van bovenaf en opzij weggenomen wordt. Bekijk nog meer suggesties voor geschikte klimplanten.

inkijkSchaduwdoek of parasol

Het ophangen van een schaduwdoek op een strategische plek is een snelle en vrij betaalbare optie om inkijk te voorkomen. Door te kiezen voor een waterdicht doek, biedt het u niet alleen bescherming tegen zon of inkijk, maar beschermt het u ook bij een regenbuitje. Nog eenvoudiger is het opzetten van 1 of meer parasols. Kies voor een exemplaar dat u schuin kunt zetten en de inkijk is direct verleden tijd.

inkijk

Planten in plantenbakken of verhoogde borders

Plaats enkele hoge plantenbakken met daarin flinke stuiken, zoals een bamboe bij de plek waar u veel zit in de tuin. Als de bakken voorzien zijn van wieltjes, kunt u ze ook nog naar wens verplaatsen. En ze bijvoorbeeld ook gebruiken om ergens in de tuin voor extra schaduw te zorgen. In plaats van een plantenbak, kunt u ook voor een verhoogde border kiezen.

Met hangplanten

Hang op strategische plekken in de tuin bakken met hangplanten op. U kunt dit met speciale losstaande hangers doen of u kunt voor bijvoorbeeld een bestaande schutting een eenvoudige pergola timmeren en daar haken aan bevestigen. Waaraan u meerdere potten kwijt kunt. Zomers kunt u gebruik maken van zomerbloeiers. Maar u kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld klimop, zodat die jaarrond tegen inkijk beschermt.

hangplanten

Met een zitkuil

Met lagere en hogere niveaus in de tuin zit u meer uit het zicht. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld een zitkuil maken. Zo’n verdiept terras biedt in 1 keer extra privacy. Tijdens natte periodes kan hier wel regen in blijven staan. Zorg daarom voor een goede afwatering, door het zitgedeelte niet te betegelen, maar bijvoorbeeld grind te gebruiken. En / of leg lijngoten aan.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, De Tuinen van Appeltern, Homify, VT Wonen, Gardeners World Magazine, HLN.be, libelle.be. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie