Vaatwasmachine reinigen

Vaatwasmachine reinigen? Met deze tips wordt hij schoon én gaat langer mee

De vaatwasser, voor wie er een heeft, wordt over het algemeen dagelijks gebruikt. Maar na verloop van tijd kan hij gaan stinken of de vaat komt er minder schoon en niet fris uit. Niet vreemd, want er komt behoorlijk wat viezigheid in een vaatwasmachine terecht. Met onderstaande tips wordt de vaatwasser weer grondig schoon én gaat hij langer mee.

Ophoping van vuil

Het lijkt dubbel, een vaatwasser schoonmaken, het apparaat zetten we immers in om onze vaat te reinigen. Toch is het noodzakelijk, want er hoopt zich gedurende de wasbeurten behoorlijk wat vuil op in de machine.  Etensresten en ook vaatwasmiddelen, laten vettige sporen achter waardoor de binnenkant, de filters en zelfs de waterleiding vervet kunnen raken. Dit heeft als gevolg dat de vaatwasser en de vaat gaan stinken en de vaat niet goed schoon wordt.

vaatwasser
Lees ook: Dit is de reden dat plastic nat blijft in de vaatwasser

Vervetting filters

Om die vervetting te voorkomen is het belangrijk om regelmatig de filters en losse onderdelen schoon te maken. De filters zijn uitneembare elementen, onderin de machine. U kunt ze reinigen in een sopje met afwasmiddel. Het vet kan soms behoorlijk vastzitten, schrob het er dan vanaf met de afwasborstel. Spoel de filters goed af onder de stromende kraan, zodat er geen vetresten achterblijven. Het is sowieso goed om de filters na elke was beurt te controleren dat er geen etensresten op liggen.

Vergeet de rubbers en sproeiarm niet

Reinig niet alleen de filters, maar controleer ook de rubbers van de deur van de machine. Daar gaat ook nog wel eens vuil en vet tussen zitten. Ook die kunt u eenvoudig schoonmaken met een sopje van warm water en afwasmiddel. Gebruik wel een zachte doek, anders kunt u de rubbers beschadigen. Vergeet ook niet de sproeiarm af en toe schoon te maken. De sproeigaatjes kunnen verstoppen door voedingsresten en door kalk. De arm is in de meeste gevallen eenvoudig los te schroeven. Zitten de gaatjes verstopt? Prik ze dan door met een tandenstoker of cocktailprikker.

Lees ook: Met deze tips haalt u het meest uit uw vaatwasser

Af en toe op hogere temperatuur en de vaat vooraf afspoelen

Steeds vaker is het advies om wasprogramma’s te draaien op lage temperaturen. Voor het schoonmaken van de vaat volstaat dat. Toch is het goed om regelmatig een programma op een hogere temperatuur te draaien. Dat werkt tegen de vervetting. Hoewel veel vaatwasmiddelen reclame maken dat het niet noodzakelijk is, adviseert de Consumentenbond om de vaat toch voor het de machine in gaat af te spoelen. Dat scheelt een hoop etensresten in de machine. In de supermarkt zijn verschillende vaatwasmachinereinigers te koop. Dat kan geen kwaad om af en toe te doen. Volg dan wel de instructies op de verpakking. Maar met bovenstaande tips, houdt u de machine al schoon en gaat hij langer mee!

(Bron: Consumentenbond, Nu.nl, Margriet, archief)

Geef een reactie

Reactie

  1. Voort says:

    Als ik op de reclame zie (van Dreft) dat afspoelen van de vaat voordat het de afwasmachine in gaat niet nodig is, dan denk ik die zullen het wel op d=een deal gegooid hebben met de witgoed merken. Natuurlijk blijft je afwasmachine schoner als je de vaat eerst even afspoelt. Dan is 80% van de vette bestanddelen al van de vaat af en is de levensduur van je machine langer en gaat je machine niet stinken. Dus geloof al die reclames niet maar ben zuinig op je witgoedmachines.