vaatwasser

Dit is de reden dat plastic nat blijft in de vaatwasser

Heeft u een vaatwasser? Dan is het u misschien al weleens opgevallen dat nagenoeg alles daar droog uit komt, behalve voorwerpen van plastic. Hoe komt dat eigenlijk?

Plastic blijft nat

Een vaatwasser is heel handig, want u afwasmiddel en theedoek heeft u door dat apparaat bijna niet meer nodig. Toch moet u de theedoek vaak weer tevoorschijn toveren als het gaat om plastic bakjes of bekertjes, die komen namelijk nat uit de vaatwasmachine. Hier zijn 2 redenen voor. De eerste is dat plastic geen goede warmtegeleider is. Borden en pannen komen vaak warm uit de vaatwasser, omdat steen en metaal wel goede geleiders zijn. Omdat voorwerpen van deze materialen zo warm worden tijdens de wasbeurt, verdampt het grootste deel van het water dat aan ze blijft hangen ook snel. Plastic blijft daarentegen relatief koud, waardoor er veel druppels water op blijven liggen.

Hydrofiel en hydrofoob

Daarnaast houden sommige materialen van water en anderen niet. Dit wordt hydrofiel en hydrofoob genoemd. Over hydrofiele overvlakken kan water zich veel gemakkelijker verspreiden, terwijl water op hydrofobe oppervakken in de vorm van druppels blijft liggen.

Plastic is hydrofoob, wat verklaart dat er zoveel waterdruppel op blijven liggen. En dikke waterdruppels doen er nou eenmaal langer over om te verdampen dan een dun, glad overvlak water.

Schuin in de vaatwasser

Gelukkig kunt u plastic voorwerpen wel een beetje helpen bij het sneller drogen. Door ze een beetje schuin in de vaatwasser te zetten zorgt u er namelijk voor dat de waterdruppels van het plastic af kunnen rollen. Daardoor hoeft u minder veel waterdruppels af te drogen.

Lees ook:

Met deze tips haalt u het meest uit uw vaatwasser

Dit kunt u ook schoonmaken met vaatwastabletten 

(Bron: Quest.nl, Daily Mail)

Geef een reactie