stofzuiger

Uw stofzuiger verliest zuigkracht of levensduur als u deze dingen opzuigt

Een stofzuiger maakt het leven makkelijker, maar er zijn grenzen aan wat er mee opgezogen kan worden. Het lukt meestal wel, maar het nadeel is dat de zuigkracht dan vaak afneemt of dat de machine zelfs stukgaat. Om de levensduur van uw apparaat te verlengen kunt u onderstaande dingen daarom beter niet opzuigen.

Grof afval

Steentjes, gruis of ander grof afval kan leiden tot verstoppingen in de stofzuiger, maar het kan ook blijven steken in de haren van de stofzuigermond. Als u dan de volgende keer stofzuigt kunnen er krassen op de oppervlakken ontstaan, zoals een houten of laminaatvloer.

Bouwstof

Vaak wordt de stofzuiger gebruikt om tijdens het boren van een gat het stof op te vangen. Echt bevorderlijk voor het apparaat is dit echter niet. De deeltjes ervan zijn namelijk zo fijn, dat ze in de motor terecht kunnen komen, met alle gevolgen van dien. Ook kan het de filters verstoppen, wat ten koste gaat van de zuigkracht. Bovendien werkt het vaak maar deels, omdat de machine het fijne stof zelf ook weer alle kanten opblaast.

stofzuiger
Lees ook: Stinkt de stofzuiger? Zo lost u dat op

Glas

Niet alleen voor mensenhuid is glas scherp, ook voor uw stofzuiger geldt dat. Zuig dus geen glasscherven op, want het kan de binnenkant van de stofzuiger beschadigen. Ook kan in het geval van een machine met een papieren stofzuigerzak die zak scheuren.

Munten

Het gebeurt vaak ongemerkt, maar voorkom als het even kan het opzuigen van munten. Die zijn namelijk vrij zwaar, wat eigenlijk teveel is voor een stofzuiger. Ook kunnen ze beschadigingen aanbrengen of een papieren stofzuigerzak scheuren.

Lange haren

Individuele (dieren)haren zijn geen probleem om op te zuigen, maar grotere hoeveelheden kunnen zich rond de borstel wikkelen of de stofzuiger zelf verstoppen. Veeg die dus liever op of gebruik een speciaal opzetstuk om de gangbare stofzuigermond te sparen.

dierenharen
Lees ook: Dierenharen van meubels, vloeren en kleding verwijderen

Vloeistoffen en de stofzuiger zijn een slechte combinatie

Er zijn meerdere redenen waarom u beter geen vloeistoffen kunt opzuigen. In het ergste geval kan de stofzuiger het erdoor begeven of kortsluiting veroorzaken in het geval van een exemplaar met snoer. Daarnaast kunnen filters er onbruikbaar door worden en kan er vocht in de machine achterblijven, wat uiteindelijk kan uitmonden in schimmelgroei.

Make-up

Niet alleen wordt make-up tijdens het stofzuigen verder over de oppervlakte verspreid, het wordt vaak ook plakkerig, waardoor het nog lastiger te verwijderen is. Als het zo in de stofzuiger terecht komt, dan kan het in de slang en filters blijven plakken, voordat het in de stofzuigerzak of het compartiment terecht komt.

Deze stofzuiger kan het wel

Gewone stofzuigers zijn dus eigenlijk ongeschikt om meer mee op te zuigen dan huisstof of vuil dat in een normale situatie op de vloer en meubels terechtkomt. Er zijn echter wel speciale stofzuigers die ook het grovere werk aankunnen. Moet u vloeistoffen of puin kwijt, dan kunt u daar een waterstofzuiger, bouwstofzuiger of multi-zuiger voor gebruiken. Die hoeft u niet per se aan te schaffen, ze zijn ook te huur, als u bijvoorbeeld in huis wilt klussen. Voor eenmalige gebeurtenissen kunt u ook nog altijd de bezem, stoffer en blik of dweil tevoorschijn halen.

Oude stofzuiger bewaren

Is uw stofzuiger aan vervanging toe, maar doet hij het nog wel, dan kunt u die eventueel bewaren om voor klussen te gebruiken waar u liever niet uw nieuwe apparaat voor gebruikt. Gaat hij dan alsnog helemaal stuk, dan is er geen man overboord.

(Bron: RTL Nieuws, Consumentenbond, Margriet, Tips & Weetjes, StofzuigerPro, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord