Een man is aan het stofzuigen. Deze dingen kunt u beter niet met de stofzuiger opzuigen.

Deze dingen moet u absoluut niet opzuigen met de stofzuiger

Een stofzuiger is ontzettend handig om het ergste vuil mee op te zuigen. Er zijn echter ook dingen die u beter niet met de stofzuiger kunt opzuigen. We vertellen waarvoor u toch beter de handveger en blik uit de kast kunt halen.

Nut van een stofzuiger

Een stofzuiger is er hoofdzakelijk om stof, zand en kruimels te verwijderen. Op deze manier haalt u het ergste vuil al van de vloer, om vervolgens de rest in het geval van een vloer die u kunt dweilen, schoon te maken met een vochtige dweil. Het is echter niet altijd verstandig om zomaar met de stofzuiger over de vloer te gaan. Zo kan het opzuigen van bepaalde dingen gevaar met zich meebrengen of de levensduur van de stofzuiger negatief beïnvloeden.

Aarde zorgt voor ongedierte

Het opzuigen van aarde of potgrond lijkt op het eerste oog onschuldig, maar kan wel voor ongedierte in huis zorgen. In deze aarde zitten namelijk vaak insecten, larven of insecteneitjes. De eitjes komen uit in de stofzuigerzak, vermenigvuldigen zich razendsnel en kunnen zich vervolgens door uw huis verspreiden. Daarom is het beter om potgrond met een bezem of handveger en blik uit huis te verwijderen. Indien u toch insecten(eitjes) opzuigt met de stofzuiger, valt het aan te raden om de stofzuigerzak naderhand te vervangen en de oude zak dicht te knopen. Anders zijn er genoeg insecten die probleemloos weer de zak uitlopen.

Brandgevaar door as in stofzuiger

U kunt ook beter geen asresten opzuigen, omdat dit het brandgevaar verhoogt als er nog sintels in de as zitten. Er zijn wel speciale aszuigers die u kunt gebruiken als u vaak as in huis heeft. Als het slechts incidenteel is, is het net zo makkelijk om het gewoon even op te vegen met veger en blik en het in de prullenbak te gooien.

In een eerder artikel benoemen we nog meer dingen die u beter niet met de stofzuiger kunt opzuigen, zoals munten, (lange) haren en glas. Bij die objecten is het weliswaar niet gevaarlijk, maar wel slecht voor de levensduur van uw stofzuiger. Deze objecten verminderen namelijk de stuwkracht van de stofzuiger, wat er uiteindelijk zelfs toe kan leiden dat deze helemaal kapot gaat.

(Bron: Libelle, snoeien.info, Margriet, id, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Gaan aarde?
  Ik ga samen onder de Douche!
  Ja, de zakloze heeft meestal een schuim filter wat er prima tegen kan, enkele goedkope met papieren niet.
  De “plastic Glazen” opvangbak weer helder en schoon en filters ook.

  Dus Uw tip is voor de zakken vullers die je jarenlang mag kopen.
  Het uitspoelen onder de kraan doe ik niet, koste extra water en zeep maar samen onder de Douche, dat loopt toch al en na enkele uren is de opvang bak + filters ook weer droog.

  As? Ik doe dit vaak 1 dag later, in de avond zal vuur uit gaan en de volgende ochtend is de as afgekoeld en met handen eventueel eerst voelen, heb er altijd water naast staan voor brandwonden… of als ’t fout ging…
  Grote stukken kunnen langer na gloeien maar fijn gruis is na 8 tot 12 uren later die kans nihil…..
  Ook gaat de zakloze opvangbak gelijk de grijze bak in en die zou bij gloeiende ook kunnen wegsmelten.
  Ook is met oude spuit water sproeien als je twijfelde, bij stoom is het nog heet!
  Wel eerst laten drogen want natte roet plakte veel meer.

  Lange haren is echt een probleem, douche putje heeft daarom ook deksel dat je moet leeg plukken en niet door toilet gooien, riool reinigen is ook duur dus afval bak!
  Haren mogen wel in de hout kachel, vreemde geur maar het kan prima.
  Glas is scherp en zal plastic slang + krassen in de “Glazen” opvangbak van mijn zakloze maken en dan meer vervuilen.
  Maar fijn gruis is lastig opvegen en doe ik met oude Alles Zuiger, die mag krassen en deze zakloze gaat dus ook wel eens samen met mijn onder de douche.
  Helaas kocht ik een plastic ketel van Nilfisk en had voor kachel beter stalen / veiliger kunnen kopen.
  Maar ook dan moet je de slang na schudden zodat er geen na gloeiende resten achter bleven.
  Ik heb dit opgelost door eerst soepkom water leeg zuigen zodat de as daar invalt als die nog warm is.

  En als je 2 stofzuigers teveel vind, de Water zuigers uit bouwmarkt kunnen ook in huis, wel lastig op de trap en snoer en slang vaak niet lang genoeg.
  Zelf een Miele gekocht omdat die beter kleedjes reinigde en geruisloos en regelbaar is .

  Ja de Nilfisk & Miele mogen de opvang bakken om beurten onder de Douche.
  Ik ga wel iets vaker dan de stofzuigers!