Duur 00:49
Gepubliceerd op 1 januari 1968

Voor de 70ste keer genieten van bloembollen in de Keukenhof

Tulpen, narcissen, hyacinten en nog heel veel meer, vanaf 21 maart 2019 is in Lisse 8 weken lang het mooiste op het gebied van bloembollen te zien. Voor de 70ste keer opent Bloemententoonstelling Keukenhof dan de deuren. Dit 70-jarig bestaan wordt gevierd met het Keukenhofconcert!

Een stukje geschiedenis

De Keukenhof zoals we die nu kennen is er sinds 70 jaar, maar het ontstaan ervan gaat vele eeuwen terug. In de 15e eeuw haalt gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) al groente en fruit uit het Keukenduin voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 wordt kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeit uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van de Keukenhof. In 1949 bedenkt een groep toonaangevende bloembollenkwekers en –exporteurs uiteindelijk het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof is een feit. In 1950 opent het park voor het eerst de deuren. Met 236.000 bezoekers is het direct een succes. Tegenwoordig is Keukenhof goed voor zo’n 1,4 miljoen bezoekers per jaar.

Bezoek van Juliana en de 3 oudste prinsesjes aan de bloemententoonstelling Keukenhof op 2 mei 1950.

Flower Power

Flower Power is het thema van Keukenhof 2019. De sfeer van begin jaren 70, met felle kleuren, hippies, vrede en muziek is een passend thema om 70 jaar Keukenhof te vieren. Bloemen inspireren mensen en in Keukenhof verbinden de bloemen mensen uit de hele wereld, die samen genieten van tulpen, geuren en kleuren.

7 miljoen bloembollen

Elk jaar planten de 40 tuinmannen van de Keukenhof zo’n 7 miljoen bloembollen. Na afloop van het seizoen worden deze weer uit de grond gehaald en in het najaar kan de cyclus van planten, bloeien en rooien opnieuw beginnen. Om de Keukenhof steeds een ander gezicht te geven, wordt elk jaar een nieuw ontwerp gemaakt voor de beplanting. André Beijk is één van de tuinmannen en doet dit werk al 33 jaar. Tuinieren is altijd een grote hobby geweest, maar eigenlijk is hij opgeleid als huisschilder.

Keukenhof

Veranderingen door de jaren heen

Beijks werk bestaat uit meer dan het planten van de bollen alleen. Tuinmannen zijn daarnaast een soort gastheren/vrouwen. In die hoedanigheid ontmoeten zij ook hoogwaardigheidsbekleders en in Beijk zijn geval is hij zelfs met prinses Beatrix op de foto geweest. Door de jaren heen heeft hij zijn werk en het park zelf behoorlijk zien veranderen. In het verleden is de smaak nog strak en recht, nu wordt er veel losser geplant. Ook zijn er in het park allerlei voorzieningen gekomen, waar bezoekers tegenwoordig op rekenen, zoals verschillende restaurants.

Keukenhofconcert

Ter ere van 70-jarig bestaan wordt op 24 april 2019 het Keukenhofconcert voor circa 4.500 bezoekers georganiseerd. Omringd door een 
weldaad aan bloemen, hoort u tal van bekende klassieke meesterwerken en schitterende popnummers, gespeeld op een groot overdekt podium op het landgoed van Kasteel Keukenhof. Het concert start om 18.00 uur en is tot 20.00 uur. MAX zendt een registratie van het concert uit. U kunt de opname bijwonen. Kijk voor meer informatie op de site.

Keukenhof tuinman André Beijk is op vrijdag 15 maart 2019 te gast bij Tijd voor MAX, om 17.10 uur op NPO 1.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Lees ook: de tulp, voor altijd één van onze nationale symbolen. 

(Bron: ANP, Keukenhof)

Geef een reactie

Reacties (12)

  Spokane says:

  Ben ik hier hele tijdnietmeergeweest en zal al 20 jaar geleden. En ik ga maar gaan.

  Plusmax says:

  Als kleuter naar de keukenhof geweest,zou nu graag met mijn man er naar toe willen,dus waag ik de gok! Vriendelijke groet!

   MAX Vandaag says:

   Beste Plusmax, bedankt voor uw reactie. Meedoen aan de prijsvraag kan via: https://www.maxvandaag.nl/prijsvraag-en-puzzel/prijsvraag-tvm/win-kaarten-keukenhof-en-keukenhofconcert/

  Kessel45 says:

  Lang geleden maar blijft heel erg mooi. Wil er met
  Spaanse familie naar toe.

  Bobbel says:

  Tja, ik klikte in de nieuwsbrief op
  “Maak kans op kaarten Keukenhof en Keukenhofconcert ”
  In dit artikel vind ik daar helaas geen enkele informatie over….

  En het is inderdaad lang geleden dat ik in de Keukenhof was en wil graag nog eens terugkeren.
  De beelden die ik de afgelopen jaren in het NOS journaal zag m.b.t. de Keukenhof doet mij wel vrezen dat de Keukenhof inmiddels is overgenomen door de Chinezen…. (Zoals zoveel mooie dingen in Europa)

   MAX Vandaag says:

   Beste Bobbel, bedankt voor uw reactie. U vindt dit terug bij de prijsvragen: https://www.maxvandaag.nl/prijsvraag-en-puzzel/prijsvraag-tvm/win-kaarten-keukenhof-en-keukenhofconcert/ We hebben hierboven inmiddels ook een link toegevoegd.

  meine says:

  Daar zou ik graag heen willen , het is jaren geleden , dus word weer eens tijd.
  Ik vond het de vorige keer geweldig , wat een bloemenpracht

  Ineke M says:

  Bloemen in velerlei kleuren en muziek in velerlei klanken, wat wil een mens nog meer?!

  Henk Ceelen says:

  Het zou voor ons een geweldig uitje zijn in deze moeilijke periode die we doormaken!!!.

  Makkinje says:

  Het zou heerlijk zijn weer eens een keer naar de Keukenhof te kunnen gaan. Het is zoiets aparts om mee te maken.
  En een concert meemaken bij de Keukenhof zal wel de krenten in de pap zijn. Geweldig!!!!
  Vr.Gr. Marga Gobel

  19Voorjaar46 says:

  Zelf woon ik op het adres De Lente. (!) Dit geeft al een beetje aan dat het voorjaar mij zeer aanspreekt.
  De Keukenhof is hier een prachtige aansluiting op. In feite elk jaar een bezoek waard.
  Echter de laatste keer was op 12 mei 2002. Te lang geleden.

  pvro says:

  Mijn man wordt dit jaar 70 jaar. De keukenhof viert dit jaar ook zijn 70 jarige bestaan, het zou dan toch geweldig zijn om samen met mijn man op 24 April het keukenhof concert bij te wonen.

  Met vriendelijke groet,

  Johanna van Lunteren

Bekijk ook

Meer