Villa Carlotta

Tuinbezoek aan botanische tuin Villa Carlotta bij het Comomeer in Italië

Wie het Comomeer bezoekt kan genieten van verschillende mooie tuinen, waaronder de botanische tuin Villa Carlotta. De tuin herbergt zo’n 800 verschillende plantensoorten, waaronder Rhododendrons, succulenten en rozen. Wij hebben er een kijkje genomen. 

Oranje-tintje

De bouw van Villa Carlotta is eind 17e eeuw gestart. Tot 1795 hebben de Milanese markiezen Clerici de villa bewoond. Vervolgens is de villa via een huwelijk in handen gekomen van Giovanni Battista Sommariva, een vriend van Napoleon. Waarna het pand in de 19e eeuw in het bezit is gekomen van Prinses Marianne van Oranje-Nassau. Zij heeft het als huwelijkscadeau geschonken aan haar dochter Charlotte. Aan de naam Charlotte heeft de villa haar huidige naam te danken.

Villa als museum

Villa Charlotta is als museum geopend voor publiek. De villa zelf geeft een prachtig uitzicht over het Comomeer en een deel van de tuinen. Op het moment dat wij het museum bezoeken is de villa vanwege de coronapandemie alleen toegankelijk met een coronatoegangsbewijs. Ook is de 2e verdieping, met de privé-appartementen, meubels en voorwerpen van prinses Charlotte helaas gesloten. Op de 1e verdieping zijn verschillende vertrekken te bezichtigen, gevuld met beelden, schilderijen en andere kunstobjecten. Vooral aangekocht door Giovanni Battista Sommariva. Waaronder meesterwerken van Antonio Canova en Bertel Thorvaldsen. Ook omhoog kijken loont de moeite, want de plafonds zijn rijkgedecoreerd.

museum

Villa Carlotta museum

Villa Carlotta

Uitzicht Villa Carlotta

De tuinen bij Villa Carlotta

De botanische tuin beslaat zo’n 8 hectare en is onderverdeeld in verschillende tuinen. In het voorjaar staan er maar liefst 395 camelia’s en 152 Rhododendrons in bloei. Verder telt het gebied meer dan 1.000 bomen, 202 rozenstruiken en in totaal maar liefst zo’n 800 verschillende plantensoorten. Het handigste is het om de hoofdroute te volgen, dan komt u langs alle belangrijke tuinen. Dit kost u zo’n 1,5 uur, maar u kunt de route ook verkorten of juist verlengen met allerlei tussenpaden. U komt zo onder andere langs het plantentheater, de succulenten-tuin, het bamboebos, de tropische tuin en de varensvallei. Allemaal even mooi, maar bij de varensvallei viel onze mond open van verrukking. Hier zijn vele (boom)varens langs een heuvel met een naar beneden kabbelend beekje geplaatst.

Hierbij een impressie van wat u er kunt zien:

Villa Carlotta

tropische tuin

boomvarens

Villa Carlotta

bamboePraktische informatie

Adres Villa Carlotta: Via Regina, 2 – 22016 Tremezzina, Tremezzo, Como. De tuinen zijn in 2021 geopend tot 7 november. Op de website zijn actuele openingstijden te vinden. Daarop wordt ook vermeld dat de tuin vrijwel geheel toegankelijk is voor mindervalieden, hoewel sommige paden omhoog lopen. In de praktijk klopt het dat sommige delen goed toegankelijk zijn, maar naar onze mening zijn de echt steile gedeeltes dat niet.

(Bron: villacarlotta.it, comomeeritalie.nl, WikipediA, hethuisvanoranje.nl)

Geef een reactie