Schloss Trauttmansdorff

Tuinbezoek aan Schloss Trauttmansdorff in Italië

Tijdens 1 bezoek tuinen van over de hele wereld bewonderen: het kan bij Schloss Trauttmansdorff. Met zijn ligging in het noorden van Italië (Zuid-Tirol) is Schloss Trauttmansdorff goed te bezoeken als u in het noordelijk gelegen deel van Italië bent. Maar ook vanuit het Oostenrijkse Tirol is het een prima optie voor een dagtrip. Dat laatste doen wij, in de zomer van 2020.

Via de Brennerpas

We rijden Italië via de Brennerpas vanuit Oostenrijk binnen. Is het in Oostenrijk op dat moment een graad of 13 en regenachtig, eenmaal over de grens is de lucht strakblauw en al gauw passeren we de 20 graden. Bij Bolzano verlaten we de tolweg en als we die stad gepasseerd zijn is het nog een minuut of 25 rijden naar de stad Merano. Even buiten die stad ligt Schloss Trauttmansdorff, schitterend gelegen op een berghelling. De geschiedenis van het Schloss gaat terug tot het jaar 1300, maar de huidige bouw stamt uit de 19e eeuw. Eén van de bekendste bewoners is keizerin Sisi, die er een aantal winters doorgebracht heeft.

Schloss TrauttmansdorffBotanische tuin

Rondom het kasteel ligt verspreid over de berghelling maar liefst 12 hectare aan botanische tuin. Verdeeld in 80 verschillende landschappen van over de hele wereld. Tentoongespreid als een natuurlijk amfitheater rondom de vijver die in het middelpunt ligt. Ook weer onderverdeeld in 4 verschillende gebieden: de zonnetuinen (met mediterrane planten), bossen van de wereld, de water- en terrastuinen en landschappen van Zuid-Tirol met beplanting uit de regio.

Schloss Trauttmansdorff

Schloss Trauttmansdorff

Schloss Trauttmansdorff

Uitzicht

U kunt uw wandeling door de tuinen van Schloss Trauttmansdorff zo inspannend maken als u zelf verkiest. U kunt de gehele route lopen, waarbij u langs 85 verschillende punten komt. Hierbij beklimt u langzaam de gehele berghelling, waarna u weer afdaalt. Onderweg heeft u dan prachtige uitzichten. Eén daarvan bereikt u door een volière met tropische vogels. Maar u kunt er ook voor kiezen het bij de lager gelegen delen rondom de grote vijver te houden. Sommige paden zijn ook rolstoelvriendelijk gemaakt. Kiest u voor het 1e, dan start u met ‘Forests of the World’, bossen van de wereld. Hierbij komt u door verschillende type beplantingen, van een bamboebos tot een rijstveld en van een moeras met cipressen tot een palmenstrand bovenop de berg.

Schloss Trauttmansdorff

Schloss Trauttmansdorff

Boomvarens in ‘Forest of the Worlds’.

Schloss Trauttmansdorff

Schloss Trauttmansdorff

Rijstveld

Schloss Trauttmansdorff

Tuin van geliefden

In de tuin van de geliefden komen tuinarchitectuur en (beelden)kunst samen.

Schloss Trauttmansdorff

Schloss Trauttmansdorff

Richting de centrale vijver

Tijdens het afdalen van de berghelling krijgt u steeds meer te zien van de lager gelegen delen van de tuinen.

Schloss Trauttmansdorff

Schloss Trauttmansdorff

700 jaar oude olijfboom

De tuin bezit verschillende zeldzame en bijzondere planten en bomen. Eén daarvan is de 700 jaar oude olijfboom, oorspronkelijk afkomstig van Sardinië. Het is een indrukwekkende verschijning, met een stam-omvang van een kleine meter en een hoogte van 3 meter. Zijn prachtige knoestige stam verraadt hoe lang hij al op deze wereld is en hij kan nog een hele tijd mee, want olijven behoren tot de langst levende plantensoorten.

Schloss TrauttmansdorffPraktische informatie

De tuinen zijn geopend van april tot half november. In de zomermaanden zijn ze op de vrijdagen maar tot 11.00 uur geopend. Adres: St.-Valentin-Str. 51a, I-39012 Meran / Merano.

Schloss Trauttmansdorff

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geef een reactie