botanische tuin Sri Lanka

Tuinbezoek aan de botanische tuin bij Kandy, Sri Lanka

Wat groeit en bloeit er in de voor het publiek toegankelijke tuinen in Nederland én over de grens? In Kandy, of beter gezegd het nabij gelegen Peradeniya, ligt de Royal Botanical Gardens. In deze botanische tuin is het mooiste te zien wat Sri Lanka op het gebied van flora te bieden heeft.

Eén van de mooiste botanische tuinen van Azië

Op de website van de botanische tuin wordt aangegeven dat het één van de mooiste van zijn soort in Azië is. Het is met 59 hectare daarnaast de grootste botanische tuin van Sri Lanka. Het groen profiteert van het mediterrane klimaat van het binnenland van Kandy en de tuinen bevinden zich 500 meter boven zeeniveau. De geschiedenis van de tuin gaat terug tot het jaar 1371. Tussen 1747 en 1780 wordt het een koninklijke botanische tuin en verschillende koningen drukken er door de tijd heen hun stempel op. De tuinen zijn in de 19e eeuw onder het bewind van de Britten geweest. Zij hebben er een grote collectie bomen en planten aangeplant die niet op Engelse bodem kunnen groeien.

Indrukwekkende bomen

Als eerste bezoeken we het gedeelte met bomen van indrukwekkend formaat. We vallen er letterlijk bij in het niet en we zien een rij bomen die wel in de wind lijken te dansen. Maar dat is niet het geval, zo zijn ze gegroeid. Het geeft een sierlijk gezicht.

botanische-tuin-sri-lanka

Maar er zijn meer bijzondere bomen te zien, met grote vruchten en helende of juist giftige sappen.

botanische tuin, Sri Lanka

Een ‘giftige jongen’. Met het sap van deze bomen zijn pijlpunten ingesmeerd.

De enorm uit de kluiten gewassen Ficus benjamina staat bekend als de levende paraplu. We kunnen ons dit meer dan voorstellen, want tijdens ons bezoek hebben we er ook even onder staan te schuilen tijdens een ’tropisch buitje’.

botanische tuin Sri Lanka

De Dendrocalamus giganteus is de grootste bamboe ter wereld. De takken kunnen een hoogte bereiken van 30 á 40 meter en een diameter van 25 centimeter. Gemiddeld groeien de scheuten zo’n 30 centimeter per dag.

Eeuwenoude banyan Ficus.

We lopen vervolgens door één van de prachtige palmen-lanen, waarna we uit komen bij een open gedeelte, omringd met hoge bomen… vol met vliegende honden, oftewel vleermuizen. Wat een bijzonder gezicht.

botanische tuin, Sri Lanka

Via een gedeelte met wat kleiner blijvende planten en de bloementuin komen we bij het orchideeënhuis.

Orchideeënhuis

Liefhebbers van orchideeën zitten meer dan goed bij een bezoekje aan het orchideeënhuis. De uitgebreide en oogstrelende collectie bevat onder andere Cattleya, Dendrobium, Arachnis, Oncidium, Phalaenopsis en Vanda-orchideeën. Rondom het huis zijn ook nog verschillende winterharde orchideeën te bewonderen. Waaronder de grootste orchidee te wereld, de Grammatophyllum speciosum.

botanische tuin, Sri Lanka

botanische tuin, Sri Lanka

Deze boom wordt ‘de kerstboom’ genoemd.

botanische tuin, Sri Lanka

Net als ons gehele bezoek aan Sri Lanka gaat ook ons bezoek aan de tuinen gepaard met regen en zon.

Meer lezen en zien over de bezienswaardigheden van Sri Lanka? Bekijk dan Maxime op reis: Sri Lanka

(Bron: botanicgardens.gov.lk, rondreis.nl, foto’s MAX Vandaag)

Geef een reactie