cv-ketels

TNO: “cv-ketels van Nefit vormen geen veiligheidsrisico meer”

De Topline-ketels van het merk Nefit hebben geen hoger risico om vlam te vatten of koolmonoxide-lekkage. Dat concludeert onderzoeksbureau TNO na uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de ketels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( NVWA concludeert eerder in 2018 dat de ketels wél gevaarlijk zijn.

Vervormde warmtewisselaar

TNO begint in 2018 in opdracht van Nefit het onderzoek naar de Nefit Topline ketels die geplaatst zijn tussen 2006 en 2009. In januari 2018 komt RTL Nieuws naar buiten het een eigen onderzoek naar de ketel, waaruit blijkt dat de warmtewisselaar van de ketel kan vervormen bij te hoge temperaturen. Een technisch expert die RTL in de hand neemt concludeert dat er daardoor rookgas – een soort uitlaatgas van de ketel- kan vrijkomen in het witte omhulsel, wat uiteindelijk brand kan veroorzaken. Ook kan de vervormde warmtewisselaar ervoor zorgen dat er koolstofmonoxide vrijkomt, wat voor een koolstofmonoxidevergiftiging kan zorgen.

Geen veiligheidsrisico

Naar aanleiding van dit onderzoek buigt de NVWA zich over de zaak. De overheidsdienst onderzoekt de ketels, waarvan er zo’n meer dan 100.000 in Nederland hangen, en komt tot dezelfde conclusie als de expert van RTL. Nefit laat op haar beurt de ketels ook onderzoeken door TNO. Hieruit blijkt dat als de warmtewisselaar is vervangen, er geen probleem meer is met de ketel. Nefit is in 2017 al begonnen met het vervangen met de warmtewisselaars in de desbetreffende ketels. Hoewel deze actie nog niet volledig is afgerond is, vormt het grootste gedeelte van de voorheen gevaarlijke ketels inmiddels geen veiligheidsrisico meer.

(Bron: TNO, RTL Nieuws)

Geef een reactie